Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Ξύλο αντί για δουλιά!

Αγρια επίθεση της Αστυνομίας κατά των εργατών στην είσοδο του υπουργείου Βιομηχανίας, ενώ οι μηχανές της ΣΟΦΤΕΞ έχουν "σιγήσει" και η επιχείρηση οδηγείται μεθοδευμένα στο κλείσιμο. Πτώχευση ή εκκαθάριση ...εν λειτουργία, ανακοίνωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης

Σε πεδίο "μάχης" μετατράπηκε χτες το μεσημέρι η είσοδος του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν βάναυσα εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ,οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί την εταιρία στο κλείσιμο, στα πλαίσια τετράωρης στάσης εργασίας. Ηταν τόση η αγριότητα των αστυνομικών, που έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν εργαζόμενο και να τον κρατήσουν για αρκετή ώρα δεμένο με χειροπέδες, αν και είχε πέσει λιπόθυμος στο δρόμο!Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,η οποία λίγο μετά τα επεισόδια, ουσιαστικά προανάγγειλε πτώχευση της εταιρίας. Με νέα τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο απαντούν οι εργαζόμενοι.

Γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι έφθασαν με πούλμαν μπροστά στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Ανάπτυξης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν μπροστά στην είσοδο, μέσα στο υπουργείο, αλλά υπήρχαν και ΜΑΤ κρυμμένα στο γκαράζ του υπουργείου!

Οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας "όχι άλλη κοροϊδία" και "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ", απαίτησαν να συναντηθούν με την υφυπουργό. Ωστόσο, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων τους ζήτησε να αποχωρήσουν από το δρόμο και να απελευθερώσουν τη μια λωρίδα κυκλοφορίας. Αυτό ήταν το "σπίρτο" που πυροδότησε τα επεισόδια.

Με κλοτσιές και μπουνιές οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι, οργισμένοι από την προκλητική στάση της κυβέρνησης, όρμησαν και διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ ορισμένοι μπόρεσαν να μπουν μέσα στο υπουργείο.

Σε μια επίδειξη "πυγμής", ομάδα αστυνομικών βρήκε ξεμοναχιασμένο και συνέλαβε τον εργάτη, Δ. Γκριέλα.Αμέσως του φόρεσαν χειροπέδες και επιχείρησαν να τον απομακρύνουν. Μόλις οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν τη σύλληψη, προχώρησαν και τον απέσπασαν από τα χέρια των αστυνομικών. Ταυτόχρονα ο Δ. Γκριέλας, που υποφέρει από άσθμα, έπεφτε λιπόθυμος στη μέση του δρόμου. Πέρασε ένα ολόκληρο τέταρτο, ο εργάτης εξακολουθούσε να είναι λιπόθυμος, αλλά οι αστυνομικοί αρνούνταν να του βγάλουν τις χειροπέδες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων. Λίγο μετά ο εργάτης μεταφέρθηκε στα χέρια των συναδέλφων του στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" που βρίσκεται δίπλα. Εκεί του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις έφυγε.

Η διοίκηση του σωματείου και αντιπροσωπεία εργαζομένων συναντήθηκε τελικά με την υφυπουργό, απαιτώντας άμεση χρηματοδότηση της εταιρίας για να μπορέσει να λειτουργήσει, μια και λόγω αδυναμίας να αγοραστούν πρώτες ύλες, οι μηχανές του εργοστασίου έχουν σιγήσει από τη Μ. Πέμπτη. Επίσης απαίτησαν να τους δοθούν τα δεδουλευμένα δυο μηνών που τους οφείλονται.

Η υφυπουργός, "ξεχνώντας" τις προηγούμενες δυο διυπουργικές αποφάσεις για μερική χρηματοδότηση της εταιρίας και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε ότι "τώρα ψάχνουμε να βρούμε χρήματα"! Εθεσε σαν χρονικό όριο γι' αυτό τις 15 Μάη, οπότε "αν δεν έχουν βρεθεί χρήματα", θα επιλέξουν ανάμεσα σε δυο λύσεις: Η θα προχωρήσουν σε πτώχευση ή θα θέσουν τη ΣΟΦΤΕΞ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία!Η υφυπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί ακόμα και για το πότε θα καταβληθούν οι μισθοί των εργαζόμενων, σημειώνοντας ότι... "προσπαθούμε"!

Οι όλες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της εταιρίας, ώστε χωρίς εργαζόμενους και απαξιωμένη πλήρως να τη δώσουν για ένα "κομμάτι ψωμί", ικανοποιώντας πλήρως τις επιθυμίες ισχυρών εκδοτικών και ανταγωνιστικών συμφερόντων.

Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε από τους συγκεντρωμένους, μόλις τους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Η οδός Μιχαλακοπούλου δονήθηκε από τα συνθήματα: "Μεθοδευμένα πάτε τη ΣΟΦΤΕΞ για να φάτε","Υπάρχει λύση η ΣΟΦΤΕΞ για να ζήσει" και "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε".Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους "ραντεβού" μπροστά στο υπουργείο για σήμερα, αλλά και για κάθε μέρα μέχρι την Παρασκευή, ενώ προειδοποιούν με ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΝΤ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ