Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους ξανά οι ναυτεργάτες

Συγκέντρωση σήμερα στο ΓΕΝΕ και αύριο στην Ακτή Μιαούλη. Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνουν ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Ενωση Εργαζομένων στα Ρυμουλκά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας σήμερα στις 10.30 το πρωί και πανναυτεργατική συγκέντρωση αύριο την ίδια ώρα στη συμβολή της οδού 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μιαούλη διοργανώνουν ηΠανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών,αντιδρώντας στα σχέδια εφοπλιστών και κυβέρνησης για το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας. Την αυριανή συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και στη συνέχεια προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τριών ναυτεργατικών σωματείων αποτελούν ταυτόχρονα απάντηση και στο "διάλογο" - απάτη, που διοργανώνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης, με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όταν την ίδια ώρα οι εφοπλιστές με πρωτοπόρους τους Λάτση,Αλαφούζο και Εμπειρίκο έχουν ξεκινήσει μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και την αντικατάστασή τους με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση απάντησε επανειλημμένα στα αιτήματά μας με τη "γλώσσα" των ΜΑΤ και των ροπάλων. Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας και την πάλη μας με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και αντιπαραθέτουμε στον "κοινωνικό" διάλογο της απάτης, τους αγώνες μας". Οσον αφορά τη στάση της ΠΝΟ απέναντι στα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο σε βάρος των ναυτεργατών, στην ανακοίνωση των σωματείων υπογραμμίζεται ότι "στις συνθήκες αυτές η τακτική της αδράνειας και του συμβιβασμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ είναι άκρως επικίνδυνη και υπονομεύει τα ναυτεργατικά δικαιώματα".

Οι ναυτεργάτες, με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, απαιτούν σε ό,τι αφορά την απασχόληση, να απορροφηθούν άμεσα οι άνεργοι, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού, να προστατευτούν οι θέσεις απασχόλησης και να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία. Επίσης, να καταργηθούν οι εγκριτικές πράξεις και να εφαρμοστούν οι οργανικές συνθέσεις, που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων. Σε ό,τι αφορά το εισόδημα των ναυτεργατών απαιτούν την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων. Οι ναυτεργάτες απαιτούν ακόμα την προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών κατακτήσεων και την αύξηση των συντάξεων πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ