Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Απαλλάχτηκαν οι ηθικοί αυτουργοί

Ο Λ. Λαζόπουλος σταματά την "Κυριακή των παπουτσιών" και πάει δικαστήριο...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του "Φιξ", Π. Ραπτάκη,έκρινε ένοχο το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για τη μη υποβολή αδειών λειτουργίας του"Φιξ", απαλλάσσοντας τον "Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" (ΟΠΠΕ) και τονΛ. Λαζόπουλο,που επίσης κατηγορούνταν για παράνομη λειτουργία του θεάτρου. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Π. Ραπτάκη σε φυλάκιση 30 ημερών, ενώ μετά τη δίκη ο Λ. Λαζόπουλος δήλωσε ότι "διακόπτει οριστικά τις παραστάσεις" και "η συνέχεια να δοθεί στα δικαστήρια".

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των Κ. Λοϊζου, (ΟΠΠΕ), Λ. Λαζόπουλου και Λ. Ραπτάκη,ως φυσικών αυτουργών για παράβαση νόμου του 1952, που απαγορεύει την πραγματοποίηση παραστάσεων χωρίς προηγούμενη άδεια, και διευκρίνισε ότι το αδίκημα είναι σε βαθμό πταίσματος.

Στη δίκη παρουσιάστηκε, σε όλο του το μεγαλείο, το "αλαλούμ" στον ΟΠΠΕ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Π. Θεοδωρίδης, στην κατάθεση του, είπε πως "σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι υπάρχουν άδειες, γιατί άλλοι του έδιναν αυτές τις διαβεβαιώσεις. Κι όταν έμαθε ότι οι άδειες δεν εκδόθηκαν συνέχισε να βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού και τότε τον διαβεβαίωναν ότι σύντομα αυτές θα εκδοθούν". Και επικαλέστηκε ότι "συνηθίζεται να δίνονται παραστάσεις χωρίς άδεια" (!)

Επίσης, κατατέθηκε ότι οι υπεύθυνοι του ΟΠΠΕ, αφού υπέγραψαν τα συμβόλαια, πληροφορήθηκαν ότι ο φερόμενος ως "ιδιοκτήτης" Π. Ραπτάκης ήταν στην πραγματικότητα υπεκμισθωτής (!) Οι διοικούντες τον Οργανισμό δεν επισκέφθηκαν εσωτερικά το χώρο. Μόνο τα σύμβολα της "Πολιτιστικής" έβαλαν στο θέατρο (!) είπε στην απολογία του ο Λ. Λαζόπουλος.

Γεμάτη αντιφάσεις ήταν και η κατάθεση του προέδρου του ΟΠΠΕ και δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Οργανισμός "μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχουν άδειες, κάλεσε το θίασο να σταματήσει τις παραστάσεις", αλλά στην ερώτηση "πού είναι τα έγγραφα, που αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό", ο Κ. Κοσμόπουλος απάντησε "Αυτή την εντύπωση είχα" (!)Στη δίκη τέθηκε και η ασυδοσία στους χώρους των κέντρων διασκέδασης στο "Φιξ", όπου γίνονται εκδηλώσεις, χωρίς να υπάρχει καμία άδεια εδώ και 15 μήνες. "Τη μια μέρα η Αστυνομία σφραγίζει τα κέντρα και την άλλη τα ανοίγουν οι ιδιοκτήτες τους",τόνισαν μάρτυρες.

Απολογούμενος ο Λ. Λαζόπουλος, είπε ότι "κατηγορείται με μεταξικό νόμο, που μεταξύ των άλλων προβλέπει τη δίωξη αυτών που παίζουν θεατρικά έργα με κομμουνιστικό περιεχόμενο".

Τέλος, μάρτυρες κατέθεσαν ότι "το ΥΠΠΟ προώθησε την αλλαγή χρήσεων του "Φιξ", προκειμένου να λειτουργεί σαν θέατρο".Ομως, αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο, γιατί αφ' ενός οι φερόμενοι ιδιοκτήτες ιδιώτες αγόρασαν τα κτίρια του "Φιξ" σε πολύ χαμηλή τιμή, και αφ' ετέρου γιατί με ΠΔ προβλέπεται η χρήση των κτιρίων για Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου και όχι για θέατρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ