Τρίτη 3 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανάγκη η εξυγίανση της ΕΡΤ

Ανοιχτή η ρήξη διοίκησης και ΠΟΣΠΕΡΤ

Ανοιχτή, πλέον, είναι η ρήξη του προέδρου της ΕΡΤ, Π. Παναγιώτου, και της ΠΟΣΠΕΡΤ και κατ' επέκταση κυβέρνησης και ΠΟΣΠΕΡΤ. Ενδεικτικό είναι ότι χτες, ενώ είχαν προσκληθεί ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, τα μέλη του ΔΣ και οι γενικοί διευθυντές, ουδείς πλην του μέλους του ΔΣ, Γ. Γραμματικάκη, παραβρέθηκε στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Γ. Μαγγανιάς, χαρακτήρισε "ηθελημένη" την απουσία του προέδρου της ΕΡΤ.

Σε μια εποχή που το κάθε είδος "κουφέτου" των ιδιωτικών καναλιών "θριαμβεύει" στη μικρή οθόνη, σε βάρος του πολιτισμού, της αισθητικής και της ποιότητας, σε μια εποχή, όπου οι ειδήσεις μετατρέπονται σε "θέαμα", μακριά από τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου, η ΕΡΤ, αντί να τροφοδοτεί με οξυγόνο το ανθυγιεινό τηλεοπτικό περιβάλλον, εξακολουθεί - με ευθύνη της κυβέρνησης - να βάζει η ίδια τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή της.

Μέσα, λοιπόν, στα πλαίσια του υποτιθέμενου "κοινωνικού διαλόγου", η κυβέρνηση - και σ' αυτή την περίπτωση - επιλέγει το δρόμο του μονόλογου και των ειλημμένων αποφάσεων. Η απόφασή της να διαχωρίσει τα δύο κανάλια της ΕΡΤ σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό είναι ένας από τους λόγους αντιπαράθεσης εργαζομένων και διοίκησης. Συγχρόνως, τα σωματεία εργαζομένων στην ΕΡΤ αντιδρούν στη συρρίκνωση των περιφερειακών σταθμών, στο κλείσιμο του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση" και στο προτεινόμενο από τον πρόεδρο της ΕΡΤ οργανόγραμμα.

Τον τελευταίο καιρό οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ), συντονίζουν τα βήματα και τους αγώνες τους, ζητώντας τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. "Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην ΕΡΤ", είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Γιώργος Μαγγανιάς, "εάν η διοίκηση βλέπει τους εργαζόμενους απέναντι".

Ουσιώδη θέματα, που αφορούν, όχι μόνο συνολικά το χώρο των ΜΜΕ, αλλά και το ρόλο των δημοσιογράφων μέσα σ' αυτό το "απορυθμισμένο" τοπίο, έθιξε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος. Η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της ΕΡΤ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δεν ανήκει στους εργαζόμενους, αλλά στους διοικούντες. Αυτό που συντελείται στην ΕΡΤ σήμερα "δεν είναι ανασυγκρότηση, αλλά κλωνοποίηση".

"Τοπίο" διαπλοκών

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ανάγλυφα και καθαρά, περιέγραψε το σημερινό τοπίο του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, ενός χώρου τον έλεγχο του οποίου έχουν κυβέρνηση και "διαπλεκόμενα". Μίλησε, επίσης, για συνταγματική παραβίαση του δικαιώματος του πολίτη στην ενημέρωση.Αναφερόμενος στο νομικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο διορίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και το ΔΣ της ΕΡΤ, τόνισε ότι είναι όργανα κυβερνητικά και υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διορισμού τους.Εκανε λόγο για "διαπλεκόμενα" και "μέσα στο ίδιο το ΕΣΡ", αφού "σ' αυτό συμμετέχουν ουσιαστικά και συνεργάτες των ιδιωτικών ΜΜΕ"."Διαπλοκή", όμως, με τους "ιδιώτες υπάρχει και στην ΕΡΤ", όπως είπε. Πρότεινε το ΔΣ της ΕΡΤ να ορίζεται ή από τη Βουλή ή από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Αρ. Μανωλάκος στάθηκε ιδιαίτερα στο χώρο των δημοσιογράφων και στις ευθύνες τους, σημειώνοντας ότι υπάρχει "κατηγορία δημοσιογράφων", η οποία έχει ενταχθεί στο "απορυθμιστικό σύστημα". Δημοσιογράφοι, κυρίως των ιδιωτικών καναλιών, που "συνεργούν με την ανοχή, την αδυναμία ή τη συνενοχή σε αυτή την απορύθμιση"."Δε θα επιτρέψουμε", υπογράμμισε, την "κλωνοποίηση και στο δικό μας χώρο" και ανέφερε μία σειρά από μέτρα, που θα πάρει η ΕΣΗΕΑ. Μεταξύ αυτών, την αλλαγή του καταστατικού και τη διαμόρφωση κωδίκων δεοντολογίας. Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν δημοσιογράφοι "πολλών ταχυτήτων", "δημοσιογράφοι όμηροι" και γι' αυτό όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ θα πρέπει να γίνουν μέλη του ΤΣΠΕΑΘ.Πρότεινε, επίσης, τη διαμόρφωση μιας "εκουσίας αρχής", που θα λειτουργεί σε κάθε ραδιοτηλεοπτικό μέσο και στο οποίο θα μπορούν ν' απευθύνονται οι πολίτες, σε περίπτωση που θίγεται η αξιοπρέπειά τους και προσβάλλεται η προσωπική τους ζωή. Το έκτακτο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ χαιρέτισαν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Γκλαβάς, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ορφανός και το μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ Γιώργος Γραμματικάκης.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ