Τετάρτη 4 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΡΤ

Την ανάγκη συγκεκριμένων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, για την ενίσχυση του ρόλου και της αποστολής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, επισημαίνει στο ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου της η ΠΟΣΠΕΡΤ. Στο ψήφισμα του συνεδρίου υπογραμμίζεται η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ, μια κατάσταση πλήρους απορύθμισης, με την παρουσία "διαπλεκομένων ολιγοπωλιακών δυνάμεων, με πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα".Τα στοιχεία αυτά προβάλλουν "έντονα τον κίνδυνο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς". Η ενίσχυση του ρολού της ΕΡΤ είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει προστασία του πολίτη και της κοινωνίας.

Στο ψήφισμα εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία των συνέδρων, διότι, ενώ είχαν προσκληθεί, δεν παρευρέθησαν ο υπουργός Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, καθώς και η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Καταγγέλλουν, επίσης, τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, που "υπάκουσαν στις εντολές του προέδρου και ταυτίστηκαν με τις επιλογές του". Καλούν τα μέλη του ΔΣ να μην αποδεχτούν άκριτα την προώθηση του σχεδίου "μεταρρύθμισης" της ΕΡΤ που προτείνεται από τον Παναγιώτη Παναγιώτου και μάλιστα πριν συνταχθεί στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο και υπογραφεί, σύμφωνα με το νόμο, συμβόλαιο διαχείρισης μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου της ΕΡΤ.

Ζητούν ακόμη, σε περίπτωση που εγκριθεί τελικά από το ΔΣ το σχέδιο του Π. Παναγιώτου, να δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΕΡΤ για τους στόχους που αφορούν την αύξηση της τηλεθέασης και την αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις.

Διαμαρτύρονται, επίσης, για την "άδικη" - όπως τη χαρακτηρίζουν - "επίθεση" που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος - σύμφωνα με δημοσιεύματα - δήλωσε στη Βουλή ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν "4.000 αργόσχολοι που πληρώνονται αδρά".

Να σημειωθεί ότι και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με σχετική ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου. Το ΔΣ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις "βαρύ, τουλάχιστον, φραστικό ολίσθημα, που είναι αναγκαίο να αποσυρθεί". Θεωρεί, επίσης, ότι εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ εργαζόμενοι που αποδεδειγμένα δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, η "διοίκηση της εταιρίας οφείλει να ελεγχθεί για παράβαση καθήκοντος". Είναι αξιοσημείωτο, όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι ο ισχυρισμός του Δ. Ρέππα γίνεται σε μια στιγμή που εκκρεμεί η διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης, η οποία έχει καθυστερήσει για ένα χρόνο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν λάβει έστω και μία δραχμή αύξηση.

Ο υπουργός Τύπου χτες, σχετικά με το θέμα των "αργόσχολων" της ΕΡΤ, είπε ότι αυτή η πραγματικότητα δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, αλλά γενικότερα το δημόσιο τομέα και πως η διοίκησή της έχει την υποχρέωση να αναζητήσει τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ανοίγει" το 15ο Συνέδριο (1997-11-18 00:00:00.0)
Συμφωνίες με ερωτηματικά (1997-10-16 00:00:00.0)
Κοινή δράση για την ΕΡΤ (1997-05-27 00:00:00.0)
"Επίσημη" εγκατάσταση τη Δευτέρα (1997-03-14 00:00:00.0)
Αύξηση 34% του ανταποδοτικού τέλους (1997-01-09 00:00:00.0)
Απαιτείται ανάπτυξη της ΕΡΤ (1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ