Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η διαχρονικότητα της τραγωδίας

Ποιοτικό θεατρικό καλοκαίρι - ποιοτικό σίγουρα, τουλάχιστον, από άποψη περιεχομένου - σημαίνει φεστιβαλικές και εξωφεστιβαλικές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Ενα είδος πανανθρώπινο και παντοτινό, καθώς μέσω των Μύθων του ανθρώπου εκθέτει την Απορία του ανθρώπου για όλα τα ανθρώπινα και θέτει θεμελιώδη και αέναα υπαρξιακά, κοινωνικά, φιλοσοφικά, πολιτισμικά ερωτήματα. Ερωτήματα που, καθώς δεν έχουν απαντηθεί οριστικά, γοητεύουν και αποζητούν την απάντηση κάθε εποχής. Μια σκηνική απάντηση στα ερωτήματα είναι κάθε παράσταση αρχαίου δράματος. Μια "απάντηση" μπορεί να είναι και η παρουσία του κοινού σε μια παράσταση και ο προβληματισμός, η κρίση του περί της ορθότητας και ποιότητας των "απαντήσεών" της.

Απάντηση είναι και το βιβλίο ενός μελετητή. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για έναν μελετητή σαν την εμβριθέστατη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί.Πολύτιμη για τους ανθρώπους του θεάτρου, για τους διδάσκοντες και τους σπουδάζοντες περί το θέατρο, για κάθε φιλομαθή και θεατρόφιλο είναι η "απάντηση", δηλαδή τα νέα ερωτήματα που θέτει, το βιβλίο της πολυγραφότατης Γαλλίδας ακαδημαϊκού. Τίτλος του "Η Ελληνική Τραγωδία στο πέρασμα του χρόνου",που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Το Αστυ",μεταφρασμένο εξαίρετα από τις Αθηνά - Μπάμπη Αθανασίου και Κατερίνα Μηλιαρέση,με πρόλογο τουΜάριου Πλωρίτη.

Το πενηντάχρονο και πλέον μελετητικό πάθος και η τεράστια γνώση της Ρομιγί για όλους τους τομείς της αρχαιοελληνικής κοινωνίας, η κριτική της αντίληψη, η εκλαϊκευτική συγγραφική της ικανότητα, αλλά και η ανθρώπινη ευαισθησία της γραφής της, αντανακλώνται και σ' αυτό το βιβλίο της. Βιβλίο, που επιπλέον "ψυχογραφεί" τους βασικούς - και όχι μόνο - ήρωες διαφόρων τραγωδιών και μάλιστα συγκριτικά και μεταξύ τους με βάση τη δραματουργική εκδοχή του κάθε ήρωα, από τους τρεις τραγικούς ποιητές. Και δεν τους "ψυχογραφεί" μονοδιάστατα, από υπαρξιακή και μόνο σκοπιά, αλλά και από κοινωνική. "Ψυχογραφεί" τις ιδέες και τις πράξεις τους, ως έκφραση της πορείας της αρχαίας κοινωνίας, ως αποτέλεσμα των συνθηκών, θεσμών, παραδόσεων, ιδεών, αξιών και του βαθμού ανάπτυξης αυτής της κοινωνίας.

Α. Ε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη (2008-09-28 00:00:00.0)
Εν συντομία (2007-07-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-06-09 00:00:00.0)
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (2003-08-08 00:00:00.0)
Παντοτινή η τραγική ποίηση (2001-07-29 00:00:00.0)
Εθνικού θεάτρου παραδόσεις (1998-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ