Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Οι ΗΠΑ πιέζουν με μοχλό τα "ανθρώπινα δικαιώματα"

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Με μοχλό τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τύχη των προσφύγων, η κυβέρνηση Κλίντον ασκεί πιέσεις, προκειμένου να ανοίξει "παράθυρα", με τελικό στόχο τη χειραγώγηση της νεοσύστατης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας του Λόρεντ Καμπίλα στη ΛΔ Κονγκό.

Τις συγκεκριμένες προθέσεις της Ουάσιγκτον εξέφρασε χτες ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και υπουργούς της κυβέρνησης Καμπίλα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, το "ενδιαφέρον" των ΗΠΑ για την τύχη εκατοντάδων Ρουαντέζων προσφύγων που φημολογείται πως έχασαν τη ζωή τους από πυρά ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Κάτω από αυτό το πρόσχημα, κρύβεται η "όρεξη" των Ηνωμένων Πολιτειών για την πιθανή συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση του ανεκτίμητου ορυκτού πλούτου που διαθέτει το αλλοτινό Ζαϊρ. Γι' αυτό και ο Μπιλ Ρίτσαρντσον δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνησή του απαιτεί τη διερεύνηση των πρόσφατων σφαγών Ρουαντέζων προσφύγων, προσθέτοντας με νόημα ότι... "το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής στο Κονγκό θα εξαρτηθεί από τον τύπο των πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Καμπίλα στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μγουένζτε Κόνγκολο, απάντησε στον Μπιλ Ρίτσαρντσον, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διορίσει υπουργό που θα συνεργαστεί στενά με την αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των εκατοντάδων Ρουαντέζων προσφύγων. Και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση Κλίντον "πως σε πολλές περιπτώσεις οι δυνάμεις της Εθνικής Συμμαχίας ήρθαν αντιμέτωπες με οπλισμένους πρόσφυγες" και ότι "σε κάθε πόλεμο δυστυχώς σκοτώνονται και άνθρωποι που δεν είναι οπλισμένοι μαχητές"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ