Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΛΙΜΑ.-

Χιλιάδες Περουβιανοί συμμετείχαν χτες στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την οξύτατη αντίδρασή τους κατά της στυγνής πολιτικής του Προέδρου, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, Λίμα, συμμετείχαν πάνω από 5.000 πολίτες, φωνάζοντας συνθήματα έντονης δυσαρέσκειας για την αυταρχική διακυβέρνηση, αλλά και τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Η αφορμή, όμως, που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αποπέμψει από το δικαστικό σώμα τρεις δικαστές του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που τόλμησαν και διαφώνησαν με τις μεθοδεύσεις του Φουτζιμόρι να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία!

"Κάτω η δικτατορία" βροντοφώναζαν χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μέλη της αντιπολίτευσης, που κατευθύνθηκαν αργότερα προς το κτίριο του Κογκρέσου, ερχόμενοι αντιμέτωποι με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Γρήγορα τα επεισόδια γενικεύτηκαν και η αστυνομία χρησιμοποίησε έφιππους άνδρες και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και αρκετοί πολίτες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η διαδήλωση αυτή ήταν σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή εικόνα του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, καθώς συνέπεσε με τη σύγκληση της 27ης Συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που έγινε στη Λίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ