Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα επίθεση στη μνήμη του Λένιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το λίκνο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διάλεξε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν για να ξεκινήσει νέα επίθεση κατά της μνήμης του ηγέτη προλεταριάτου και του σοβιετικού κράτους Β. Ι. Λένιν. Στη διάρκεια επίσκεψής του, χτες, στην Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να αποφασιστεί αν η σορός του Λένιν θα απομακρυνθεί από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας για να ταφεί. "Από τη μια μεριά, γνωρίζουμε πόσα προβλήματα προκάλεσε στη Ρωσία. Από την άλλη, πρόκειται για την ιστορία μας και δεν μπορούμε να κρυφτούμε απ' αυτήν", τόνισε με κουτοπονηριά ο Γιέλτσιν, προσθέτοντας ότι πρότεινε τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος το φθινόπωρο. "Ας αποφασίσει ο λαός αν θα τον θάψουμε με τον χριστιανικό τρόπο ή αν θα αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν", δήλωσε ο Γιέλτσιν. Δε συγκρατήθηκε, όμως, να μην προδικάσει και το αποτέλεσμά του: "Ελπίζω ότι σιγά σιγά θα απαλλάξουμε την Κόκκινη Πλατεία από το χαρακτήρα νεκροταφείου". Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν είναι τυχαία, διότι στις 7 Νοέμβρη συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον Μεγάλο Οκτώβρη. Ο Γιέλτσιν αντιλαμβάνεται ότι η βρώμικη ενέργεια κατά του Λένιν μπορεί να προκαλέσει διάσπαση στην κοινωνία και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Οι "νεαροί μεταρρυθμιστές - λύκοι", όπως αποκαλούν τους Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ, σπρώχνουν τον Γιέλτσιν στην πρόκληση σύγκρουσης. Πίσω απ' όλη αυτή την ιστορία κρύβεται η προσπάθειά τους να απαλλαγούν από την ευθύνη για τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης καταστροφικής τους πολιτικής και τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη βίαιη καπιταλιστικοποίηση της χώρας και την καταλήστευση της παλλαϊκής περιουσίας στη διάρκεια των ιδιωτικοποιήσεων. Τέλος, επισημαίνουμε ότι, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, η Κρατική Δούμα ενέκρινε νόμο για την προστασία της ακεραιότητας του συνόλου της Κόκκινης Πλατείας, με σκοπό πριν απ' όλα την προστασία του Μαυσωλείου του Λένιν από τις επιβουλές των αντικομμουνιστών του Κρεμλίνου. Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα αντιδράσουν εντονότατα στη νέα απειλή διάσπασης της ρωσικής κοινωνίας.

Επικύρωση συμφωνίας Ρωσίας - Λευκορωσίας

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) επικύρωσε χτες το Σύμφωνο Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας και τον Καταστατικό Χάρτη της Ενωσης, που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Παραφωνία αποτέλεσε η ΚΟ "Γιάμπλοκο" του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, η οποία αντιδρά στη διαδικασία ενοποίησης των δυο αδελφών λαών, μιλώντας, μάλιστα, για "δικτατορικό καθεστώς" στη Λευκορωσία. Ωστόσο, κατά την ψηφοφορία, μόνο 2 βουλευτές ψήφισαν κατά και 19 απείχαν. Η συντριπτική πλειοψηφία - 363 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Τώρα τα εν λόγω ντοκουμέντα αναμένεται να επικυρωθούν την άλλη βδομάδα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και το Κοινοβούλιο της Λευκορωσίας και να τεθούν σε ισχύ.

Η συμφωνία, που προβλέπει μια χαλαρή Ενωση μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί παραλλαγή του αρχικού σχεδίου, το οποίο τροποποιήθηκε μετά από απαίτηση των φιλελεύθερων κύκλων της ρωσικής κυβέρνησης. Και όμως, ακόμα και με τη μορφή αυτή πρόκειται για ένα βήμα για την εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας του Μπελοβέζσκ, που διέλυσε την ΕΣΣΔ το 1991. Ουσιαστικά οι κομμουνιστές και η αριστερή αντιπολίτευση ανάγκασαν το Κρεμλίνο να κάνει αυτό το βήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ