Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Γενικές εκλογές

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-

Γενικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονταν να προσέλθουν στις κάλπες. Οι κάλπες έκλεισαν χτες το βράδυ, αλλά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα το πρωί, ενώ τα τελικά αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν την Κυριακή ή και τη Δευτέρα.

Στις εκλογές συμμετέχουν, εκτός από τον κυβερνών τρικομματικό συνασπισμό του "Φάιν Γκάελ", τους "Εργατικούς" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς" του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του "Φιάνα Φέιλ" και των "Προοδευτικών Δημοκρατών" και άλλα μικρότερα πολιτικά κόμματα, που δίνουν την εκλογική μάχη για τις συνολικά 166 θέσεις του "Ντέιλ" (της κάτω Βουλής του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου).

Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη έδειξε, πως ο κυβερνών τρικομματικός συνασπισμός βρίσκεται κατά 9% πίσω από το συνασπισμό του "Φιάνα Φέιλ".

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί υπόσχονται να μειώσουν την ανεργία και την εγκληματικότητα, ενώ παράλληλα έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις επενδύσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στην Ιρλανδία.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 1992 η συμμετοχή ήταν 68,5% και το "Φιάνα Φέιλ" έλαβε 68 θέσεις του 166μελές "Ντέιλ", το "Φάιν Γκάελ" συγκέντρωσε 45 θέσεις, οι "Εργατικοί" 33, οι "Προοδευτικοί Δημοκράτες" έλαβαν 10 θέσεις, η "Δημοκρατική Αριστερά" 4 και οι λοιποί 6 θέσεις.

  • Στο μεταξύ, οι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν χτες δύο από τα κυριότερα λιμάνια της Ιρλανδίας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους για τη σχεδιαζόμενη επιβολή χρηματικού ποσού για το φόρτωμα και ξεφόρτωμα των προϊόντων τους.

Ο αποκλεισμός τόσο στην πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, όσο και στο Ροσλέαρ είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μεταφορά των προϊόντων από την Ιρλανδική Δημοκρατία προς τη Βρετανία και τη Γαλλία. Και αυτό επειδή ορισμένα πλοία αναγκάστηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση και να αράξουν στο Λάρνε, κύριο λιμάνι της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πάντως, σημειώνεται πως οι οδηγοί φορτηγών είχαν αποκλείσει την είσοδο στα πλοία σε φορτηγά, ενώ επέτρεπαν την είσοδο τόσο σε πεζούς όσο και στα αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ