Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΩΞΗΣ Β. ΜΠΟΥΤΑ
Θυμίζει άλλες εποχές

Μεθόδευση, που παραπέμπει ευθέως σε περιόδους ανοιχτής δίωξης των κομμουνιστών

Στο "Ρ" της Κυριακής, δημοσιεύτηκε το έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Εφετών, με οδηγίες για το πώς θα χειρίζονται περιπτώσεις ποινικής δίωξης βουλευτών. Το έγγραφο αυτό, από τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε, δεν αφήνει ουδεμία αμφιβολία ότι αφορά τον βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα.Είχε, βέβαια, προηγηθεί ολόκληρη μεθόδευση για την άσκηση δίωξης κατά του βουλευτή του ΚΚΕ. Μεθόδευση, που μας οδηγεί ευθέως σε εποχές ανοιχτής δίωξης των κομμουνιστών από το μετεμφυλιακό κράτος και λίγο μετά το κράτος της Δεξιάς και τη χούντα με τις στημένες δίκες και προαποφασισμένες καταδίκες.

Στις 4/12/1996, ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας στέλνει έγγραφο στους εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφερείας του (Καρδίτσας, Τρικάλων, Βόλου και Λάρισας), με το οποίο τους παραγγέλλει την άμεση δίωξη των αγωνιζόμενων αγροτών και την έρευνα, εάν πέραν του αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών από πρόθεση, που είναι πλημμέλημα, συντρέχουν και οι λόγοι του άρθρου 295 του Ποινικού Κώδικα που μετατρέπει το αδίκημα σε κακούργημα.

Το έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών Λάρισας έχει ως εξής:

"Κατόπιν της καταλήψεως και αποκλεισμού εθνικών και επαρχιακών οδών, όπως και σιδηροδρομικών γραμμών, παρακαλούμε για την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών από πρόθεση (άρθρο 292 παρ. 1 ΠΚ), ερευνώντες κατά περίπτωση και εάν προξενήθηκε κατάσταση κοινής ανάγκης (άρθρο 295 ΠΚ)".

Αστραπιαία ανταπόκριση

Την άλλη ακριβώς μέρα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας αρχίζει την υλοποίηση των υποδείξεων του προϊσταμένου του. Με έγγραφο της 5/12/1996 προς την υποδιεύθυνση του Τμήματος της Ασφάλειας του Νομού Καρδίτσας, ζητά την εξαιρετικά επείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης με το άρθρο 292 ή 295 του Ποινικού Κώδικα.

Αυθημερόν, η Αστυνομία Καρδίτσας στέλνει έγγραφο στη Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, στο οποίο αναφέρει αριθμούς κυκλοφορίας γεωργικών μηχανημάτων και ζητά να της γνωστοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών τους.

Στις 13/12/1996, η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων απαντά στην Αστυνομία της Καρδίτσας, γνωστοποιώντας της τα στοιχεία που ζήτησε. Με βάση αυτά, ασκούνται οι διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Μηνυτές δύο αστυνομικοί

Δύο αστυνομικοί ανέλαβαν την υλοποίηση των εντολών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καρδίτσας. Στις 7/1/1997 υποβάλλουν μήνυση στους κατόχους των γεωργικών μηχανημάτων που τα στοιχεία τους έγιναν γνωστά από τη Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων στην Αστυνομία. Φυσικά, δε χωρά καμία αμφιβολία ότι οι μηνύσεις των αστυνομικών οργάνων υποβλήθηκαν κατ' εντολή των προϊσταμένων τους, προκειμένου να υλοποιηθεί η παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Παρ' όλα αυτά, είναι χαρακτηριστικό ότι τα κείμενα των δύο μηνύσεων είναι ολόιδια.

Συμπληρωματικές μηνύσεις καθ' υπόδειξιν του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, όμως, δεν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Στους μηνυθέντες δεν περιλαμβάνεται ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, που είναι ο κύριος στόχος. Ετσι, στις 4/2/1997, στέλνει έγγραφο στην Αστυνομία Καρδίτσας, ζητώντας τη λήψη συμπληρωματικής κατάθεσης των μηνυτών. Στο έγγραφο αυτό, αναφέρει ότι στις συμπληρωματικές καταθέσεις πρέπει να διευκρινιστεί, αν υπάρχουν ευθύνες και από μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, ζητώντας, μάλιστα, να κατονομαστούν από τους μηνυτές.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται στο κείμενο: "Παρακαλούμε να ενεργήσετε προανάκριση. Να ληφθούν συμπληρωματικές καταθέσεις οργάνων σας, οι οποίες να διευκρινίσουν εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, που κατηύθυνε τις εν λόγω καταλήψεις και ποια τα ακριβή στοιχεία των. β) Εάν τελέστηκαν πράξεις άρθρου 295 ΠΚ. γ) Τα πλήρη στοιχεία των καταληψιών, τα οποία δε διευκρινίζονται και για όλα τα μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στην οδό".

Δηλαδή, στην ουσία, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας κατευθύνει την προανάκριση, απαιτώντας στοιχεία για τη δίωξη των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής.

Στις 20/3/1997, τα αστυνομικά όργανα κάνουν τις συμπληρωματικές καταθέσεις τους, που πάλι είναι ολόιδιες, κατονομάζοντας, μεταξύ άλλων, και τον Β. Μπούτα. Επιτέλους, ο στόχος των μηχανισμών δίωξης επιτυγχάνεται. Με βάση αυτές τις συμπληρωματικές καταθέσεις, ασκείται η δίωξη κατά του βουλευτή του ΚΚΕ.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ