Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες το πρωί, στην πρωτεύουσα του Κονγκό μετά από ολονύχτιες σκληρές μάχες, που συγκλόνισαν τόσο το κέντρο της πόλης όσο και το αεροδρόμιό της. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, ενώ ο γαλλικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειές του για απομάκρυνση όλων των ξένων υπηκόων.

Σποραδικές ριπές αυτόματων όπλων ηχούσαν, όλη τη μέρα χτες, στην Μπραζαβίλ, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες ο Πρόεδρος Πασκάλ Λισσούμπα έδωσε εντολή στις δυνάμεις του για μονομερή κατάπαυση του πυρός. Στην πρόταση του Προέδρου Λισσούμπα ο αντίπαλός του στρατηγός Ντένις Σασού Νγκουέσο απάντησε θετικά μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού, που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του. Παρ' όλα αυτά εκπρόσωπος του Νγκουέσο, μιλώντας πάντα από το ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των ανδρών της πολιτοφυλακής και κάλεσε τους στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον Πρόεδρο Λισσούμπα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπερνάρ Κολελάς, του οποίου ο ιδιωτικός στρατός δεν ενεπλάκη στις συγκρούσεις, ξεκίνησε επαφές τόσο με τον Πρόεδρο Λισσούμπα όσο και με τον στρατηγό Νγκουέσο, με στόχο να φέρει τους δύο άνδρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και η χώρα να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα, στις προεδρικές εκλογές, που έχουν προκηρυχτεί για τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, ο γαλλικός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση διάσωσης των ξένων υπηκόων, οργώνοντας όλη την πόλη της Μπραζαβίλ. Σύμφωνα με εκπροσώπους του γαλλικού στρατού, στη γαλλική βάση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί, τις τελευταίες 3 μέρες, περισσότεροι από 1.500 ξένοι υπήκοοι, 52 εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι 1.000 έχουν μεταβεί, ήδη, στην Γκαμπόν και στη συνέχεια πρόκειται να μεταβούν στο Παρίσι.

Παρά την επιβολή εκεχειρίας, η γαλλική βάση στο αεροδρόμιο της Μπραζαβίλ δέχτηκε, χτες, τα πυρά αυτόματων όπλων, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Οπως τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ο Γάλλος στρατηγός Ενρί Πελισιέ, δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί ποιοι έβαλαν κατά της βάσης και έτσι θα μπορούσε να είναι είτε λάθος είτε προειδοποίηση. Πάντως, ο Πελισιέ υπογράμμισε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν ρητές εντολές να μην ανταποδώσουν τα πυρά, ώστε να μη δώσουν λαβή για σχόλια ανάμειξης ή υποστήριξης ενός από τους δύο αντιμαχόμενους. Επιπλέον, ο Γάλλος στρατηγός εκτίμησε ότι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων από τις τελευταίες συγκρούσεις είναι δεκάδες, αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατός ένας ακριβής απολογισμός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τηλεφωνική επαφή Μέρκελ - Ολάντ - Πούτιν (2016-08-24 00:00:00.0)
Αχνά σημάδια εκεχειρίας (2008-11-19 00:00:00.0)
Θα προτείνουν εκεχειρία οι Κούρδοι (1998-08-27 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστές και "προσωπεία" πίσω από τον Εμφύλιο (1997-11-02 00:00:00.0)
Εμπάργκο του ΟΗΕ για ανάσχεση του εμφύλιου; (1997-10-16 00:00:00.0)
Ναυάγησαν οι συνομιλίες (1997-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ