Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εξαφανίσεις παιδιών

ΛΑ ΠΑΘ.-

Περίπου 3.500 παιδιά εξαφανίζονται κάθε μήνα στις παραμεθόριες περιοχές της Βολιβίας, εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητας κυκλωμάτων της διεθνούς μαφίας, που έχουν διασυνδέσεις με τοπικές ομάδες κακοποιών. Τα παιδιά αυτά ανήκουν κατά κανόνα στις ινδιάνικες εθνότητες των Αϊμάρα, Κετσούα και Τιπουγκαράνι. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης "Τέρα Νόβα Λίμπερτις", Χόρχε Ντοκβέιλερ, οι κακοποιοί αυτοί επιδίδονται στο εμπόριο παιδικών οργάνων ή στη σωματεμπορία, εξωθώντας τα παιδιά να εκδίδονται ή να εργάζονται παράνομα. Οπως υπογράμμισε, τα κέρδη των κακοποιών από το παράνομο εμπόριο ανέρχονται κάθε χρόνο σε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι έρευνες που διεξήγε η συγκεκριμένη οργάνωση δε φωτίζουν παρά "μόλις την εμφανή πλευρά της μύτης του παγόβουνου, του βδελυρού αυτού εμπορίου, στο οποίο εμπλέκονται τα κυκλώματα της διεθνούς μαφίας".

Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο αυτό στην έλλειψη ελέγχων στον αριθμό των γεννήσεων, το δείκτη παιδικής θνησιμότητας και τον αριθμό των ανύπαντρων μητέρων, που θεωρούν το παιδί τους ανεπιθύμητο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντοκβέιλερ επισήμανε την έλλειψη νομικής θωράκισης σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες και την απουσία ελέγχου στα σύνορα, γεγονότα που διευκολύνουν τη δράση των κακοποιών.

Το εμπόριο οργάνων είναι σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερα αποδοτικό, δεδομένου ότι ένα νεφρό πωλείται στις ΗΠΑ για 9.000 δολάρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι "πελάτες" φθάνουν να πληρώνουν έως και 20.000 δολάρια, ανάλογα με την ομάδα αίματος του ακούσιου και εξαναγκασμένου δότη. Αλλα όργανα που είναι περιζήτητα στην παράνομη αγορά των μεταμοσχεύσεων είναι ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού και ο νωτιαίος μυελός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ