Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Κίνδυνοι για Ανω Πόλη και ΕΜΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) για τα σχέδια του Δήμου Θεσσαλονίκης,στα πλαίσια των έργων της - εξαθλιούμενης πλέον, από κάθε άποψη - υπόθεσης που ακούει στο όνομα "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", να εφαρμόσει σειρά πολεοδομικών παρεμβάσεων στην Ανω Πόλη,μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κατεδαφίσεις κατοικιών στις παρυφές των μεσαιωνικών τειχών, αλλά και στο εσωτερικό τους.

Σε επιστολή που στάλθηκε στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο,ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναφέρεται ότι "οι παρεμβάσεις αυτές συντελούν σε ανεπανόρθωτες απώλειες της ιστορικής μνήμης,ιδιαίτερα των νεότερων ιστορικών περιόδων, όπως αυτή της προσφυγικής εγκατάστασης. Τα βυζαντινά μνημεία της πόλης αποτελούν κηρυγμένα αγαθά της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και περιλαμβάνονται από το 1988 στον Παγκόσμιο Κατάλογο της "Ουνέσκο". Επίσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τη Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης,που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα, αλλά και με τη Χάρτα της Βενετίας,πρέπει να προστατεύεται το φυσικό και αστικό περιβάλλον, στο οποίο εντάσσεται το μνημείο όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά τις ιστορικές σημαντικές φάσεις του".

Απειλείται το κτίριο της ΕΜΣ

Ερευνα, σε βάθος, διενεργεί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνη η οροφή του κινηματογράφου "Αριστοτέλειον" κι αν δημιουργεί και άλλα προβλήματα στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,έπειτα από τις πρόσφατες οικοδομικές εργασίες που εκτελέστηκαν σ' αυτό. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, Χ. Δράκος,έχει ασκήσει, ήδη, δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παραβάσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και για εκτέλεση εργασιών που προκάλεσαν προβλήματα επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με την αναφορά που είχε σταλεί προηγούμενα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, από το φθινόπωρο που η κατασκευαστική εταιρία άρχισε τις οικοδομικές εργασίες στο κτίριο της ΕΜΣ, κατέρρευσαν σοβάδες από την οροφή του κινηματογράφου,με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του, ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο και να προκληθεί ζημία 65 εκατ. για την ΕΜΣ από τη μη είσπραξη ενοικίου.

Να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Εργων του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης" (ΟΠΠΕ), απαντώντας στις γενικότερες ανησυχίες για κινδύνους στο κτίριο ισχυρίστηκε πως "οι εργασίες που εκτελούνται από την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα", στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με την ΕΜΣ, γίνονται σύννομα και χωρίς κανέναν κίνδυνο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς... «αξιοποίηση» από ιδιώτες; (2012-09-28 00:00:00.0)
Πάρκο του λαού και όχι των πολυεθνικών (2011-04-16 00:00:00.0)
Από την αλληλεγγύη ...στο «φυσικό όριο» (2007-10-07 00:00:00.0)
Προστατευόμενο μνημείο (2006-08-24 00:00:00.0)
Οι Ταλιμπάν γκρεμίζουν αρχαία μνημεία (2001-03-01 00:00:00.0)
"Να διαφυλάξουμε τη μνήμη της Βαλκανικής" (1999-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ