Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Πανευρωπαϊκό ΟΧΙ στο Μάαστριχτ

Μεγαλειώδης συγκέντρωση εργαζομένων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ολλανδική πρωτεύουσα

Εντυπωσιακή μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Αμστερνταμ, όταν περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι πορεύτηκαν στους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας ενάντια στο "παλιό και νέο Μάαστριχτ".

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφθασαν στο Αμστερνταμ με τρένα, πούλμαν, αυτοκίνητα και αεροπλάνα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ανεργία, ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις επιπτώσεις της.

Ηταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο αυτής της πανευρωπαϊκής διαδήλωσης ενάντια στο Μάαστριχτ.

Συνδικαλιστές, άνεργοι και εργαζόμενοι από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και φυσικά από την Ολλανδία φώναζαν συνθήματα ενάντια στο Μάαστριχτ, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, ζητώντας δίκαια εργασιακά δικαιώματα, όπως το 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους. Τα συνθήματα ήταν εύγλωττα: "Τέρμα πια στην Ευρωπαϊκή Ενωση", "Φτάνουν τα υπερκέρδη για τα μονοπώλια", "Μέτρα για την ανεργία".

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η ευρηματικότητα των διαδηλωτών οι οποίοι με ταμπούρλα και διάφορα χάπενιγκ πορεύτηκαν για τέσσερις περίπου ώρες στους δρόμους του Αμστερνταμ, περνώντας και έξω από το κτίριο της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Κορυφής.

Τους διαδηλωτές "συνόδευαν" ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη διάρκεια της πορείας τους, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου Κορυφής της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ. Η αστυνομοκρατία ήταν έντονη με την παρουσία έφιππων αστυνομικών, ακόμα και ελικοπτέρων, ενώ έγιναν και πάρα πολλές συλλήψεις. Μάλιστα, οι Ολλανδοί συλλάβανε προληπτικά την αντιπροσωπεία της Ιταλίας (ανάμεσά τους και οκτώ μέλη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης), ενώ δεν άφησαν δύο τρένα γεμάτα με Ιταλούς διαδηλωτές να περάσουν τα σύνορα της Ολλανδίας. Χαρακτηριστικό της αστυνομοκρατίας είναι ότι γίνονταν συλλήψεις την Κυριακή, ακόμα και μετά το τέλος της πορείας.

Ξεχώρισε η παρουσία του ΚΚΕ, με Ελληνες μετανάστες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, με συνθήματα όπως "Δημοψήφισμα τώρα" και "Οχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων".

Επικεφαλής ήταν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που είχαν μεταβεί στην Ολλανδία για να πάρουν μέρος στη μαζική διαδήλωση. Την αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούσαν: Ο Μήτσος Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης,βουλευτής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, η Ανέκε Ιωαννάτου,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής και ο Γιώργος Γκικόπουλος,συνδικαλιστής και μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης, με πρωτοβουλία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) οργανώθηκε συγκέντρωση, όπου πήραν μέρος τα κομμουνιστικά κόμματα της Ελλάδας, της M. Βρετανίας, το ΚΚ Καταλωνίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία. Μίλησαν συνδικαλιστές μεταλλεργάτες από τη Γερμανία, συνδικαλιστής της "Ρενό" και ο Γ. Γκικόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες των αγροτών στην Ελλάδα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Μήτσος Ζάχαρης και αφού μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των μελών του ΚΚΕ, καθώς και όλων των Ελλήνων εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην Ευρώπη των μονοπωλίων και του Μάαστριχτ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, εργατών και ναυτεργατών, καθώς και στις συνέπειες και παρεμβάσεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανατροπή των σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους κινδύνους που ακόμα παραμένουν για τους λαούς των Βαλκανίων και όλης της Ευρώπης. Ακόμα καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλβανία.

Ο Μ. Ζάχαρης τόνισε εξάλλου ότι πριν πέντε χρόνια το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα μέσα στην ελληνική Βουλή που καταψήφισε τις συμφωνίες του Μάαστριχτ και τώρα, μετά από πέντε χρόνια, έχει καταφέρει να αναγνωριστούν οι θέσεις του και να συσπειρώσουν πολλές άλλες δυνάμεις που ούτε ανήκουν, ούτε ψηφίζουν το ΚΚΕ, αλλά εκτιμούν και αναγνωρίζουν τους αγώνες του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη και στις εντυπώσεις που κατασκεύασαν για ένα δήθεν "νέο" αριστερό Μάαστριχτ και τόνισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα και άμεσα κατάγγειλε την παραπάνω δημαγωγία και σκοπιμότητα, που σκοπό έχει την παραπλάνηση των λαών από τα υπαρκτά προβλήματα που μαστίζουν τις χώρες της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο Μ. Ζάχαρης είπε ότι το ΚΚΕ είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο μοναδικός, ο αντιιμπεριαλιστικός δρόμος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ο συντονισμός των αγώνων των κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήρε μέρος και σε συνάντηση ενάντια "στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για μία άλλη Ευρώπη" που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας. Στη συνάντηση αυτή από όλους τους συμμετέχοντες καταδικάστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Οικονομική Νομισματική Ενωση και σε αυτήν συμμετείχε μεγάλος αριθμός Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων αριστερών κομμάτων από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μπ. Αγγουράκης,που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, δήλωσε στο "Ρ" σχετικά με τη συγκέντρωση στο Αμστερνταμ:

"Η μεγάλη πορεία του Αμστερνταμ έδειξε ότι είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια των εργαζομένων για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδειξε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μεγάλων λαϊκών και εργατικών κινητοποιήσεων. Είναι σίγουρο ότι μετά το Αμστερνταμ θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι αντιστάσεις στο Μάαστριχτ και ελπίζουμε ότι θα δυναμώσουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Αμστερνταμ έδειξε ότι δεν υπάρχει "αριστερό Μάαστριχτ" και ότι οι λαοί με την πάλη τους θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ