Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα "Θεοφάνια"

Η τελετή του αγιασμού των υδάτων στις 6 Γενάρη ήταν κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό γεγονός για τους κατοίκους του επινείου. Φέτος, όμως, προσδοκούσαν όλοι αυτή τη μέρα περισσότερο παρά ποτέ, γιατί ο Κωνσταντίνος, ο νέος δεσπότης που είχε ενθρονιστεί στη θέση του αποβιώσαντος μακαριοτάτου Ανδρέα, είχε τη φήμη ότι εμφορείτο από εκσυγχρονιστικές ιδέες και ως εκ τούτου θα έκανε με νέο στιλ τον μέγα αγιασμό.

Από νωρίς, λοιπόν, το πρωί των Θεοφανίων πλήθος αμέτρητον είχε συγκεντρωθεί στην αποβάθρα του λιμανιού και ανέμενε υπομονετικά να έρθει η ώρα για να εμφανιστεί ο σεβασμιότατος Κωνσταντίνος με την ιερά ακολουθία του. Και, ιδού, περί την 11ην εμφανίστηκε ο αναμενόμενος αρχιερεύς, έχων στο πλευρό του τους άλλους εκσυγχρονιστές "παπάδες", που κρατούσαν στα χέρια τους τη ..."Λευκή Βίβλο" και μουρμούριζαν διάφορα εδάφιά της, ενώ, πίσω από αυτούς, πήγαιναν καμιά δεκαριά ...Δεξιοί ψαλτάδες, που έμελπαν σε ήχο πλάγιο το ...απολυτίκιον της "σύγκλισης".

Βλέποντας ο κόσμος ότι οι παπάδες είχαν αντικαταστήσει το ευαγγέλιο με το κιτάπι του καπιταλισμού και ότι οι ψαλτάδες αντί του "εν Ιορδάνη" τετέριζαν ύμνους υπέρ της λιτότητας, της ανεργίας, των λουκέτων, των φόρων κλπ., βλέποντας, λέω, ο κόσμος όλα αυτά, σταυροκοπήθηκε τρεις φορές κι έπειτα άρχισε να φτύνει τον κόρφο του και να μουρμουρίζει για τον εκσυγχρονιστή δεσπότη Κωνσταντίνο: "Πίσω μου σ' έχω σατανά, πίσω μου σ' έχω Βελζεβούλη"!

Ο Κωνσταντίνος και οι περί αυτόν είχαν φτάσει τώρα στην άκρη της αποβάθρας και είχαν εντείνει τώρα τους λαρυγγισμούς τους για το Μάαστριχτ και τη "σύγκλιση", αλλά ο κόσμος δεν έβλεπε πουθενά το σταυρό, που θα έριχνε ο μητροπολίτης στο νερό και πολύ απορούσε. "Δε θα ρίξει σταυρό ο καταραμένος;", αναρωτιόντουσαν όλοι και προσπαθούσαν να μαντέψουν τι το νέο, το εκσυγχρονιστικό, θα τους παρουσιάσει επιτέλους ο αρχιπαπάς. Και, ω της φρίκης, ξαφνικά: Οι παρακοιμώμενοι του μητροπολίτη σύρουν ενώπιόν του την ...Ελλάδα, δεμένη με τη ζώνη της λιτότητας και με μια ταμπέλα κρεμασμένη από το λαιμό της, που έγραφε με κόκκινα γράμματα: "Πωλείται"! Και ο ρηξικέλευθος δεσπότης αρπάζει παρευθύς την άκρη της ζώνης, ενώ ταυτόχρονα τινάζει το δεξί του πόδι και "μπλουμ" ρίχνει την άτυχη Ελλάδα μέσα στο νερό!

Το πλήθος ανατριχιάζει από αγανάκτηση και ξεφωνίζει "αίσχος", αλλά οι κραυγές του καλύπτονται από τους αλαλαγμούς που κάνει μια ομάδα ευτραφών. Είναι οι ..."βουτηχτές", που μόλις ακούν το "μπλουμ", πέφτουν στο νερό, ξεφωνίζοντας από χαρά, για να αρπάξουν την καταποντισμένη και να τα οικονομήσουν γερά! Και, να, που σε λίγο εμφανίζεται στον αφρό ο ένας "βουτηχτής", κρατώντας στα χέρια του τις μετοχές του ΟΤΕ. Και να, παραπέρα που εμφανίζεται άλλος, που του τρέχουν τα σάλια, καθώς έχει αρπάξει ολόκληρη την "Ολυμπιακή". "Αίσχος, αίσχος", ξαναφωνάζει πιο δυνατά τώρα το πλήθος, αλλά ο εκσυγχρονιστής δεσπότης και ολόκληρη, εν γένει, η ...μητροπωλητική κουστωδία δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει απτόητη την "ιερή" τελετή του ξεπουλήματος, μέχρι να αλλάξει εντελώς τα ...φώτα στην Ελλάδα!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ