Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τη σωτηρία της Υδρας

Υπόμνημα του επιστημονικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου προς την κυβέρνηση, για να μη "φάνε" τα συμφέροντα το νησί

Δεκάδες καθηγητές του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον πρύτανη Ν. Μαρκάτο, τον πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου, δικηγόροι, συνθέτες, μουσικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, εκδότες και άλλοι ευαίσθητοι προς τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ιστορία και τους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας, υπογράφουν υπόμνημα - έκκληση στον υπουργό Πολιτισμού, την κυβέρνηση και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για τη σωτηρία του μοναδικού οικισμού της Υδρας και της αρχαίας ερημονησίδας Δοκός,που κινδυνεύουν με άμεση καταστροφή. Οι υπογράφοντες δικαιώνουν, έτσι, τον αγώνα του συλλόγου οικολόγων Υδρας "Η υδραίισσα φώκια", ενάντια στην οικοπεδοποίηση και αρχιτεκτονική αλλοίωση του παραδοσιακού οικισμού του ιστορικού νησιού και στην περιβαλλοντική επιβάρυνσή του από μεγαλοσυμφέροντα.

Οι υπογράφοντες ζητούν από την κυβέρνηση, τον υπουργό και το ΚΑΣ:

Α) Να μην επιτρέψουν να γίνουν οι πέντε περιφερειακοί δρόμοι στην Υδρα, εν μέσω αναδασωτέων εκτάσεων και κοντά σε αρχαιότητες, στο μόνο νησί της Ευρώπης, όπου δεν υπάρχουν τροχοφόρα (μόνο του δήμου). Αν ανοιχτούν οι δρόμοι θα περάσουν ανάμεσα, ή πολύ κοντά από ιδιοκτησίες 3 δημοτικών συμβούλων της σημερινής πλειοψηφίας και του δημάρχου (!), ο οποίος αγόρασε 205 στρέμματα αναδασωτέας περιοχής (!), μετά απ' την πυρκαγιά που αποτέφρωσε 17.000 στρέμματα δάσους.

Β) Να μην επιτρέψουν να γίνει το ξενοδοχείο "VIRGIN ΕΛΛΑΣ", 5.500 τ.μ. συνολικού εμβαδού, με πισίνες και γήπεδα τένις, στο καμίνι της Υδρας σε άρτιο παραδοσιακό οικισμό 300 ετών και κοντά σε μυκηναϊκούς τάφους και την προϊστορική Ακρόπολη της Χόριζας, για την οποία έχει κάνει ειδική μνεία ο Ηρόδοτος.

Γ) Να μην επιτρέψουν να αποχαρακτηριστεί η αρχαία Απεροπία - Δοκός, που έχει κηρυχτεί αδόμητη Ζώνη Α και η θάλασσα - αρχαιολογικό πάρκο, που φιλοξενεί στα σπλάχνα της αρχαιότητες όλων των περιόδων (μια ολόκληρη μυκηναϊκή πόλη, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, μεσαιωνικό κάστρο, προϊστορικούς τάφους κλπ).

Για τον αποχαρακτηρισμό πιέζουν μέλη οικοπεδικού συνεταιρισμού από την Κοζάνη, την Κομοτηνή, τα Γρεβενά, την Αλεξανδρούπολη, που επιδιώκουν να κτίσουν 3.000 σπίτια, να ανοίξουν δρόμους, πλατείες μέσα στο δάσος και στον αρχαίο οικισμό, να κατοικήσουν 12.000 άνθρωποι.

Μόνο μια Υδρα και μια Μονεμβάσια μας έμειναν. Οι υπόλοιποι παραδοσιακοί οικισμοί δυστυχώς έχουν καταστραφεί! Η προστασία τους είναι υπόθεση εθνική, όχι τοπική (που να εξυπηρετεί συμφέροντα των εκλογέων του εκάστοτε δημάρχου) και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία",καταλήγει το υπόμνημα.

ΥΓ: Ορθή και επιβεβλημένη ήταν μια τέτοια αντίδραση του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου, για να σωθεί από κάποια μεγάλα συμφέροντα η Υδρα. Αναρωτιόμαστε μόνο: Θα έβαζαν όλοι οι υπογράφοντες για τη σωτηρία της Υδρας, - όπως είναι ορθό και επιβεβλημένο - την υπογραφή τους και για να μη θυσιαστεί, κάτω από τα θεμέλια του ιδιωτικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, το Λύκειο του Αριστοτέλη; Για να μη θαφτεί, χάριν άλλων μεγαλοσυμφερόντων αυτό το μέγιστο σύμβολο της Παιδείας, της Φιλοσοφίας, της Επιστήμης, το οποίο εξάλλου βρίσκεται σε ιδιοκτησία του δημοσίου; Ιδού η Ρόδος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ