Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Διεθνής" ελληνικός κινηματογράφος

Τριάντα ελληνικές ταινίες περιλαμβάνει το αφιέρωμα "70 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου 1926 - 1996",που φιλοξενεί το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ των Βρυξελλών (14 - 28/1). Το αφιέρωμα, με τη φροντίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της πρεσβείας μας στις Βρυξέλλες, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και πέντε ευρωβουλευτών - εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο (από το ΚΚΕ ο Γιάννης Θεωνάς). Για το αφιέρωμα εκδόθηκε τρίγλωσσο πρόγραμμα των 30 ταινιών που θα προβληθούν στην αίθουσα "Βαντόμ" των Βρυξελλών, αλλά και στο στούντιο ""Skoop" της Γάνδης και στην αίθουσα "Du Parc" της Λιέγης. Η έναρξη έγινε χτες με την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Αττίλας '74".Στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ την Ελλάδα εκπροσωπούν η μικρού μήκους ταινία του Δημήτρη Ξένου "Το ταξίδι" και "Ο δρόμος με τα πορτοκάλια" της Κύπριας Αλίκης Ντανέζη - Κνούτσεν.

Να σημειώσουμε όμως με την ευκαιρία και άλλα νέα περί του ελληνικού κινηματογράφου:

  • Η εξαιρετική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "Καβάφης",που ζητιέται παντού (έχει προβληθεί στα Φεστιβάλ του Τορόντο, του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, της Μαρ ντελ Πλάζα της Αργεντινής, αποσπώντας μεγάλους κριτικούς επαίνους), θα προβληθεί: Σήμερα στην Κύπρο, στις 20/1 στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί, στις 2/2, τιμητικά, στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου (13 - 24/2) και από τις 7/3 (ταυτοχρόνως) σε Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη.
  • Σε ευρωπαϊκή περιοδεία προσεχώς θα προβληθούν οι ταινίες "Ράδιο Μόσχα" (πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Φεστιβάλ του Χιούστον, ενώ προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ του Καϊρου) και "Σκυλιά γλείφουν την καρδιά μου".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ