Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Απεργιακή απάντηση στο φορολογικό

Την Πέμπτη, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 10 πμ στην Κάνιγγος

Η απαίτηση για δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση με βασική αρχή τη φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα,είναι το κύριο αίτημα της ΓΣΕΕ,που θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Γενάρη,ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Η ημερομηνία της απεργίας ανακοινώθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία παρατέθηκαν τα αιτήματα της απεργίας, ενώ το φορολογικό σύστημα χαρακτηρίστηκε το πιο άδικο στην Ευρώπη. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία της απεργίας και προχθές είχε συγκαλέσει σύσκεψη ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων για την καλύτερη οργάνωση και μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Ηδη έχει εκδοθεί ενημερωτικό υλικό και ετοιμάζονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, γύρω από τους στόχους της κινητοποίησης.

Ο Γ. Ορφανός,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα από το 1992, δε διευρύνεται το αφορολόγητο ποσό για τους μισθωτούς, διατηρείται μια άδικη σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων, δε δημιουργείται σύστημα μηχανογράφησης. Αναφορά έγινε και στις φοροαπαλλαγές, όπου η κατάργηση ορισμένων από αυτών είναι και αίτημα της ΓΣΕΕ, όμως η κυβέρνηση δεν καταργεί τις φοροαπαλλαγές του πλούτου, αλλά των εργαζομένων.Αυτές οι φοροαπαλλαγές - όπως σημειώθηκε - αποτελούν τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων, που αυξήθηκαν με τέτοιο τρόπο για να μη φανεί ότι η εκάστοτε κυβέρνηση αναιρεί την εισοδηματική πολιτική της. Η ΓΣΕΕ, επισημάνθηκε, είναι αντίθετη με οποιαδήποτε κατάργηση φοροαπαλλαγής που μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Ορφανός,σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δε σταματούν στο φορολογικό, αλλά θα συνεχιστούν μέχρι και το Μάη σε σχέση με άλλα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, όπως η ανεργία και οι εργασιακές σχέσεις.

Η ΓΣΕΕ παρουσίασε και έναν πίνακα που δείχνει το φόρο που αναλογεί στις αποδοχές των εργαζομένων με τιμαριθμοποίηση και μη τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Είναι ενδεικτικό ότι ένας εργαζόμενος με 30 χρόνια υπηρεσίας και αποδοχές 3.450.409 δραχμές το 1996, θα πληρώσει 202.561 δραχμές φόρο, ενώ αν είχε γίνει η τιμαριθμοποίηση θα πλήρωνε μόνο 75.520 δραχμές! Ο πίνακας δείχνει τις κατώτερες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη με τα αντίστοιχα χρόνια υπηρεσίας (από 5 μέχρι 30) και τον αναλογούντα φόρο σε δραχμές.

"Η κυβέρνηση θα περάσει βαρύ χειμώνα", προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,και θύμισε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται ή προετοιμάζονται από τους αγρότες, τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ, στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ κ.ά. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" και επέκρινε την κυβέρνηση που υιοθετεί τη λογική Λάσκαρη "δε συζητώ με απεργούς", ενώ επισήμανε ότι "όταν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το διάλογο για άλλοθι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον αγώνα". Στηλίτευσε επίσης τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά εμφανίζεται "νάνος" απέναντι στα μονοπωλιακά συμφέροντα. Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον του Λαμπράκη για κυριαρχία στο κύκλωμα του χαρτιού.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ακόμα ότι δεν μπορεί για κάποιους να υπάρχει φορολογική ασυδοσία και για κάποιους άλλους να ισχύουν προνόμια και να μη φορολογούνται. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση και επέμεινε στο ότι ο αγώνας θα πρέπει να έχει συνέχεια και προοπτική,αλλά και να προβληθεί μέσα από αυτόν η αλληλεγγύη των εργαζομένων σε εκείνους τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται αυτή την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ