Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παράνομη εργασία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά!

Κάτω από τη "μύτη" του Κεντρικού Λιμεναρχείου, εφοπλιστές ασυδοτούν και παρανομούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ναυτεργατών και μάλιστα εν μέσω απεργίας!

Το "γκρίζο" μέλλον, που επιφυλάσσουν κυβέρνηση και εφοπλιστές, για τους ναυτικούς και τη ναυτιλία γίνεται φανερό με τον πιο χειροπιαστό τρόπο στο λιμάνι του Πειραιά δίπλα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, όπου οι εφοπλιστές υποχρεώνουν ναυτεργάτες - Ελληνες και αλλοδαπούς - με την απειλή της απόλυσης να εκτελούν παράνομα σοβαρές επισκευαστικές εργασίες και μάλιστα κατά την περίοδο της απεργίας! Πρωτεργάτες της παρανομίας είναι οι εφοπλιστέςΠοθητός,Βάσος και οι Μινωικές Γραμμές!Την κατάσταση αυτή εντόπισαν οι ναυτεργάτες συνδικαλιστές, οι οποίοι μαζί με συναδέλφους τους μεταλλεργάτες έκαναν περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά για την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ναυτεργατών και οι συνδικαλιστές από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ της κύπριας πλοιοκτήτριας εταιρίας Σάλαμις Λάινς του εφοπλιστή Βάσου εντόπισαν 10 Ελληνες ναυτεργάτες και πάνω από20 Φιλιππινέζους να εκτελούν σοβαρές επισκευαστικές εργασίες, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και χωρίς την παρουσία τεχνικού ασφαλείας! Επίσης, παρά τις ερωτήσεις των συνδικαλιστών, η τρομοκρατία που ασκούσαν άνθρωποι της εταιρίας ήταν τέτοια, ώστε κανείς από το πλήρωμα να μην απαντά, αν είναι ναυτολογημένος ή δουλεύει ανασφάλιστος! Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν ότι ο διοικητής του 1ου Λιμεναρχείου Πειραιά κ. Καράμπαμπας, ο οποίος κατέφθασε επιτόπου στο πλοίο μετά από πρόσκληση των συνδικαλιστών "σήκωσε τα χέρια ψηλά"! Μάλιστα, ο ίδιος είπε προς τους συνδικαλιστές ότι γνώριζε πως το πλήρωμα εκτελούσε τέτοιες εργασίες από την περασμένη Τρίτη, δηλαδή τρεις μέρες πριν και ότι προσπαθούσε να έρθει σε συνεννόηση με το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), για να δουν τις ποινικές ευθύνες του εφοπλιστή!

Μπροστά στον διοικητή του Λιμεναρχείου ο πλοίαρχος πέταξε έξω από το πλοίο τους συνδικαλιστές, οι οποίοι θέλησαν να μιλήσουν με το πλήρωμα και να ελέγξουν το μηχανοστάσιο και άλλα μέρη του πλοίου, προκειμένου να εντοπίσουν το μέγεθος των επισκευαστικών εργασιών! Τελικά με την παρέμβαση των συνδικαλιστών, οι εργασίες σταμάτησαν.

Δίπλα ακριβώς, βρίσκεται δεμένο το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο ΣΙ ΣΕΡΕΝΕΪΤ του εφοπλιστή Ποθητού με σημαία... Παναμά! Οπως κατήγγειλαν ναυτεργάτες από το πλήρωμα του πλοίου, ο εφοπλιστής όχι μόνο ασκεί τρομοκρατία, για να μην απεργήσει το πλήρωμα, αλλά τους ανάγκασε να χρησιμοποιήσουν παράνομα για τις επισκευαστικές εργασίες μέχρι και φλόγα οξυγόνου, για την οποία απαιτείται ρητά ειδική άδεια από το Λιμεναρχείο! Βέβαια, και αυτοί οι ναυτεργάτες δεν παίρνουν φράγκο παραπάνω γι' αυτές τις εργασίες, ενώ αυτού του είδους οι επισκευαστικές εργασίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους!

Στο λιμάνι της Δραπετσώνας βρίσκεται αραγμένο το πλοίο ΑΡΤΕΜΙΣ των "Μινωικών Γραμμών", στο οποίο εκτελούνται επίσης σοβαρές επισκευαστικές εργασίες από ναυτεργάτες, χωρίς να είναι γνωστό αν είναι ασφαλισμένοι. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο ότι θα περιοδεύσουν στο πλοίο και τους κάλεσαν να παραβρεθούν. Τελικά, οι λιμενικοί όχι μόνο δε συνόδευσαν τους συνδικαλιστές, αλλά εντελώς... "συμπτωματικά" η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία βρήκε τους καταπέλτες του πλοίου κλειστούς! Ο πλοίαρχος πρόλαβε να "μαντρώσει" τους ναυτεργάτες, για να μην έρθουν σε επικοινωνία με τους συνδικαλιστές τους! Ανάλογες καταστάσεις έχουν εντοπιστεί και στο πλοίο ΣΙ ΣΥΜΦΩΝΙ του Ποθητού.

Οπως εξήγησε ο Β. Παπαθεοφάνους,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, αυτές οι επισκευαστικές εργασίες εκτελούνται παράνομα. "Ο νόμος ορίζει - συνέχισε ο συνδικαλιστής - οι εργασίες αυτές να εκτελούνται από ειδικευμένα συνεργεία, που είναι ενταγμένα στους καταλόγους της εννιαμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά ". Ο Ν. Πέτρου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, συμπλήρωσε: "Η ασυδοσία των εφοπλιστών δεν έχει όρια. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών, προκειμένου να εκτελέσουν με μικρό κόστος επισκευαστικές εργασίες στα πλοία τους και επιπλέον χτυπούν την πανναυτεργατική απεργία μας. Ετσι ονειρεύονται την ελληνική ναυτιλία. Θέλουν ναυτεργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα που να δουλεύουν ασταμάτητα για ένα κομμάτι ψωμί".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ