Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάθε μέρα, όλη μέρα..!

Στο πόδι βρίσκονται τα τελευταία δύο Σάββατα εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση εναντίον του ωραρίου, που εκδηλώθηκε από τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών "Κωτσόβολος ΑΕ".Αυτή η, διόλου τυχαία, απόφαση της επιχείρησης - Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας είναι ο Μ. Παράβαλος, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ - σηματοδοτεί μια νέα πιο σκληρή επίθεση εναντίον σε ό,τι απέμεινε όρθιο από τα δικαιώματα εργαζόμενων, όπως εκτιμούν συνδικαλιστές του κλάδου.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι ήταν ο Μ. Παράβαλος αυτός που, ως πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, είχε αποδεχτεί την πρόταση του υπουργού Εργασίας, τον περασμένο Νοέμβρη, για λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα έως τις 5 το απόγευμα. Η πρόσκαιρη εκείνη "υποχώρηση", στην οποία συντέλεσε και η πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων, θυμίζει λίγο την υποχώρηση πριν τη μεγάλη επίθεση, που άρχισε με την επιχείρηση "Κωτσόβολος" και θα ολοκληρωθεί - όπως τονίζει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Π. Βαμβακάς - με παρόμοιες αποφάσεις άλλων πολυκαταστημάτων που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

"Σε λίγα χρόνια, αν δεν μπει φραγμός στα σχέδιά τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους εμπόρους - προειδοποιεί ο Π. Βαμβακάς - το εμπόριο στη χώρα μας θα μονοπωλείται από δύο - τρεις πολυεθνικές, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Γαλλία, όπου "Κάρερφουλ" και "Προμοντέζ" λύνουν και δένουν, η πρώτη διαθέτει εκεί 1.700 καταστήματα"!

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, εξετάζονται από τους συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, αλλά και των ΕΒΕ κι άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Ηδη προετοιμάζεται πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων των Εμποροϋπαλλήλων, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους πανελλαδικά και να αποφασίσουν από κοινού τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Η ταυτότητα της επιχείρησης

Η επιχείρηση ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ αριθμεί 25 μεγάλα καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ μέσα στο 1997 θα λειτουργήσουν ακόμα πέντε. Ολα τα νέα καταστήματα της εταιρίας έχουν αρκετά μεγάλη έκταση και είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Τα καθαρά της κέρδη για το 1996 ανήλθαν σε 1,8 δισ. δραχμές με σημαντική αύξηση από τον προηγούμενο χρόνο.

Το μέγεθος της επιχείρησης είναι τέτοιο που μπορεί να πουλά σε χαμηλές τιμές, δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό για τις μικρές επιχειρήσεις, ήδη αυτές του Βόλου, όπου σύντομα πρόκειται να ανοίξει κατάστημα "Κωτσόβολος", εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την επιβίωσή τους.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η επιχείρηση απασχολεί σήμερα 945 εργαζόμενους και σύμφωνα με τις προβλέψεις της, μέχρι το Πάσχα θα απασχολεί 1.100. Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές τους, το σημείωμα της επιχείρησης είναι ιδιαίτερα λακωνικό και αναφέρει μόνο ότι αυτές βελτιώνονται μέσω "εξειδικευμένων προγραμμάτων πριμοδότησης"...

Τα κείμενα έγραψε η Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγείρουν πάλι θέμα ωραρίου (1998-06-10 00:00:00.0)
Συμφωνία στα μέτρα των μεγάλων του εμπορίου (1997-02-14 00:00:00.0)
Σε απολογία συνδικαλιστές! (1997-02-07 00:00:00.0)
Σήμερα συγκέντρωση για το ωράριο (1997-01-11 00:00:00.0)
Αγώνας για ανθρώπινο ωράριο (1997-01-11 00:00:00.0)
Διαρκής συντονισμένος αγώνας! (1996-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ