Κυριακή 19 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μερίδια" για ... μεταξωτές κορδέλες

Η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, η προώθηση των ιδιωτικών γραφείων εργασίας, η επιχορήγηση με εκατοντάδες δισ. δραχμές των εργοδοτών και τα περιβόητα "μερίδια εργασίας και κατάρτισης" θα εφαρμοστούν σύντομα

Η δυνατότητα συμψηφισμού του επιδόματος ανεργίας με την παρακολούθηση από τον άνεργο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ή με εργασία μέσω των"μεριδίων εργασίας",είναι μια από τις αποφάσεις που θα συζητηθούν την Τρίτη στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, προκειμένου να εκφέρει γνώμη, όπως ορίζει ο νόμος.

Οπως αναφέρεται απροκάλυπτα στην εισήγηση της απόφασης, η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται "τα ποσά που δαπανώνται από το λογαριασμό ανεργίας για την πληρωμή των επιδομάτων με αντίστοιχη αύξηση των δαπανών κατάρτισης και επιχορήγησης εργοδοτών". Πρόκειται για την ουσιαστική και απόλυτη υποβάθμιση της επιδότησης ανεργίας, με σοβαρό το ενδεχόμενο στην προοπτική του χρόνου να αντικατασταθεί πλήρως από τα μερίδια.

Το έδαφος στρώνεται και για τη δημιουργία ιδιωτικών γραφείων εργασίας,μέσα από την απαξίωση των αντίστοιχων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Με την υπουργική απόφαση που θα συζητηθεί, δίνεται η δυνατότητα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε βιομηχανικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια, σε συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων και εργοδοτών να ιδρύουν "γραφεία ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων" χρηματοδοτούμενοι κατά 50% από τον ΟΑΕΔ! Οι διατάξεις του νόμου θα εφαρμοστούν πιλοτικά για την τριετία 1997 - 1999. Η δαπάνη προτείνεται να βαρύνει τον λογαριασμό ΛΑΕΚ.

Μια ιδιαίτερα σοβαρή διάταξη που προχωρά προς υλοποίηση, από τις πλέον χαρακτηριστικές για τον χαρακτήρα αυτού του νόμου, η οποία δημιουργεί και αντεργατικό προηγούμενο στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εργασίας που επιδιώκει και ο ΣΕΒ, αφορά την κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους σε εργοδότες που προσλαμβάνουν νέους από 20 έως 29 ετών για 12 μόνο μήνες.

Η μόνη υποχρέωση των επιχειρήσεων είναι να μην έχουν κάνει μείωση προσωπικού 6 μήνες πριν και 12 μήνες μετά την ένταξη στο πρόγραμμα, αν και είναι γνωστές οι κομπίνες που εφευρίσκουν οι εργοδότες για να ξεπερνούν τέτοιες "ασφαλιστικές δικλείδες". Οι επιχειρήσεις θα παίρνουν από τον ΟΑΕΔ 30 χιλ. δραχμές το μήνα για κάθε νεοπροσληφθέντα για τους τέσσερις πρώτους μήνες και 35 χιλ. δραχμές το μήνα για τους τελευταίους τέσσερις μήνες της 12μηνης σύμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάταξη τονίζει πως η απασχόληση του άνεργου που συμμετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να είναι πλήρης, 25 ημερών για τους 12 μήνες που θα προσληφθεί, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ίδιας επιχείρησης που μπορεί να εργάζονται λιγότερο από 25 μέρες το μήνα!

Πρέπει να σημειωθεί ότι μια επιχείρηση μπορεί να επιδοτείται για την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών και, παράλληλα, να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και να επιδοτείται για το μεροκάματο!

Αυτά τα προγράμματα προβλέπονται σε άλλη υπουργική απόφαση, που στοχεύει στη δημιουργία ...30 χιλ. θέσεων εργασίας. Η απόφαση προβλέπει την υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων. Τα προγράμματα αφορούν νέους 15 - 25 ετών με ημερήσια επιχορήγηση από 3.200 δρχ. έως 5.000 δρχ. Απασχόληση γυναικών 15 - 64 ετών, με επιχορήγηση από 4.000 δρχ. έως 5.550 δρχ.Απασχόληση εργαζομένων 26 - 64 ετών με επιχορήγηση από 3.200 δρχ. έως 6.000 δρχ. Απασχόληση στους θύλακες υψηλής ανεργίας εργαζομένων 15 - 64 ετών, με επιχορήγηση από 4.500 δρχ. έως 6.500 δρχ. Ενα ακόμα πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, αφορά στην απασχόληση 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΙΕΚ για απόκτηση εμπειρίας. Η επιχορήγηση θα είναι 2.400 δρχ. την ημέρα.

Περίπου 10.000 άνεργοι θα επιχειρηθεί να επιχορηγηθούν με διάφορα ποσά από 120.000 δρχ. έως 1.200.000 δρχ., προκειμένου να δημιουργήσουν μια επιχείρηση και να αυτοαπασχοληθούν.

Μια ακόμα απόφαση αφορά τα προγράμματα κατάρτισης που θα μπορεί ο ΟΑΕΔ να υλοποιεί, ενώ μια ακόμα απόφαση αφορά τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με εκπαιδευτικά ιδρύματα για εκπόνηση μελετών σχετικών με προγράμματα κατάρτισης, για την επιμόρφωση του προσωπικού του οργανισμού και για την εκπόνηση μελετών σχετικά με τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ.

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ