Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επισπεύδονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Τον επόμενο μήνα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος. Ακολουθεί η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης

Σειρά στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων μετά τις Τράπεζες Αττικής και Κρήτης έχει τώρα η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος (ΤΚΕ). Πρόκειται για την τρίτη τράπεζα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε για την Τράπεζα Κρήτης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζεται στην προκήρυξη δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμούμέσα στο Φλεβάρη και ενώ ο διαγωνισμός για την Κρήτης θα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στο μεταξύ, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο και για δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης,επίσης μέσα στο 1997.

Η επίσπευση των διαδικασιών πώλησης των κρατικών τραπεζών δεν είναι άσχετη με τις πιέσεις που ασκούν στην κυβέρνηση επιχειρηματικοί όμιλοι και εκπρόσωποι του χρηματιστικού κεφαλαίου, που επιδιώκουν πάση θυσία να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν "στα ίσα" τις μεγάλες κρατικές τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Ιονική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα του μεγιστάνα Λάτση, που πρόσφατα εξαγόρασε τη μικρή ιδιωτική τράπεζα INTERBANK, ενώ σε "θέση μάχης" βρίσκονται η Αλφα Τράπεζα Πίστεως του μεγαλοτραπεζίτη Κωστόπουλου και η Τράπεζα Εργασίας, που φαίνεται να ξεπερνά τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των βασικών μετόχων της. Η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης θα αποτελέσει κατά τα φαινόμενα το "μήλον της έριδος", καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ισχυρές ιδιωτικές τράπεζες και συγκεκριμένα από την Αλφα Πίστεως (επίσημα), καθώς και, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τράπεζα Εργασίας και την Ευρωεπενδυτική, που διαβλέπουν μέσα από το ενδεχόμενο αγοράς της την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία, αν και επίσημα διακηρύσσει το ενδιαφέρον της για την αγορά της Τράπεζας Κρήτης, θεωρείται σίγουρο ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εξαγοράς άλλης τράπεζας σε περίπτωση που ναυαγήσει το σχέδιο εξαγοράς της "αμαρτωλής" τράπεζας.

Η ΤΚΕ

Με σύμβουλο πώλησης την ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ ΑΜRΟ, η κυβέρνηση βγάζει το Φλεβάρη "στο σφυρί" το 56% των μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, που κατέχει η μητρική της Αγροτική Τράπεζα. Η αξία της Τράπεζας των πάνω από 20 καταστημάτων προσδιορίζεται στα 20 περίπου δισ. δρχ., δηλαδή το αντίτιμο της πώλησης του πακέτου μετοχών της Αγροτικής θα είναι γύρω στα 11 δισ. δρχ. Αξια επισήμανσης είναι ωστόσο η επιφύλαξη που διατυπώνουν στελέχη της Τράπεζας, σχετικά με το ενδεχόμενο η παρατεινόμενη δικαστική εκκρεμότητα με την ομάδα των παλαιών ιδιοκτητών της ΤΚΕ του Φ. Δούκαρη,να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μειωθεί το παραπάνω τίμημα από τους επίδοξους αγοραστές της ΤΚΕ.

Ανάμεσα σ' αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται η ίδια η ABN AMRO, περίπτωση που αν υλοποιηθεί, θα ισοδυναμεί με σημαντική επέκταση της συγκεκριμένης τράπεζας στο χώρο των λιανικών τραπεζικών εργασιών, αφού σήμερα διατηρεί στη χώρα μας μικρό δίκτυο 10 περίπου καταστημάτων. Η περίπτωση της ΤΚΕ ενδιαφέρει επίσης και άλλες τράπεζες από το εξωτερικό, καθώς και (λίγο ή πολύ) όλες τις παραπάνω ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, αν και δίνουν προτεραιότητα για γεωγραφικούς κυρίως λόγους στην - αρκετά μεγαλύτερη της ΤΚΕ - Τράπεζα Μακεδονίας - θράκης.

Στο μεταξύ, έγκυρες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Γ. Δασκαλόπουλο να ανακοινώνει, ενδεχόμενα και σήμερα, την παραίτησή του, μετά από έντονες πιέσεις που δέχεται από το νέο διοικητή της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας Χρ. Παπαθανασίου.

Β. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΟΤΟΕ βάζει "πλάτες" στην ιδιωτικοποίηση (1997-07-12 00:00:00.0)
Ξεκινούν τη διαδικασία "εσωτερικού ελέγχου" οι υποψήφιοι (1997-06-24 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι ιδιωτικοποιήσεις (1997-06-04 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον από οκτώ τράπεζες (1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ