Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξαρση της εμφάνισης μελανωμάτων

Σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των μελανωμάτων, τα οποία αποτελούν μορφή του καρκίνου του δέρματος, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ενας στους 75 ανθρώπους στη χώρα μας αναμένεται να προσβληθεί από τη νόσο που εκδηλώνεται σε ανθρώπους άνω των 20 ετών και κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 50 - 60, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 3 - 8% κάθε χρόνο.

Το μελάνωμα εκδηλώνεται με μελαγχρωματικές βλάβες στο δέρμα, όπως σκούρες κηλίδες που μεγαλώνουν, αλλάζουν χρώμα ή αιμορραγούν. Οσον αφορά τις περιοχές του σώματος, εμφανίζεται κυρίως στον κορμό, στα χέρια και το πρόσωπο, τα οποία είναι και περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Τα αίτια της έξαρσης της νόσου είναι η έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα στην ηλικία κυρίως από 0 - 20 ετών που είναι και πιο ευαίσθητη η επιδερμίδα, η γενετική προδιάθεση και εξωτερικοί παράγοντες, όπως το νέφος, η τρύπα του όζοντος, ραδιενεργός ακτινοβολία και τοξικοί παράγοντες. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα με ανοιχτό τύπο δέρματος και τα οποία μένουν σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιεί στις 18 του Δεκέμβρη στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος με θέμα: «Μελάνωμα - Η έρευνα στην Ελλάδα σήμερα».

Οπως αναφέρθηκε χτες, έχουν γίνει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της νόσου, αλλά είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση στα πρώτα στάδια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ