Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβλήθηκε η απόφαση για τη βενζίνη σούπερ

Αναβλήθηκε τελικά χτες για την επόμενη βδομάδα η συζήτηση στην Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το θέμα της υποχρεωτικής κατάργησης της σούπερ βενζίνης από την 1 Γενάρη του 2000 σε όλα τα κράτη - μέλη.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, η χώρα μας έχει ζητήσει παράταση της εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2004, ενώ τις ίδιες θέσεις έχουν κι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παράταση που θα δοθεί τελικά μπορεί να είναι τουλάχιστον ένας χρόνος. «Μπορεί - είπε χαρακτηριστικά - να είναι 12 μήνες, 24 μήνες ή και παραπάνω...». Υποστήριξε επίσης ότι το θέμα μιας νέας απόσυρσης δε συνδέεται με την Κοινοτική απόφαση.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, πάντως, απέφυγε να πει τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, έστω και κατά το διάστημα της προσαρμογής, ώστε τα παλιά αυτοκίνητα τα οποία στη χώρα μας ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια περίπου, αλλά και το 1,5 εκατομμύριο μηχανάκια και μοτοσικλέτες που τώρα καίνε σούπερ βενζίνη να μπορούν να κυκλοφορούν. «Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες - είπε μόνο - αλλά θα τις παρουσιάσουμε όταν ληφθεί η οριστική απόφαση στις Βρυξέλλες». Ενα από τα βασικά σενάρια είναι η αντικατάσταση του μολύβδου στη βενζίνη από διάφορα χημικά πρόσθετα, όμως πολλοί και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αυτό σε χώρες του νότου σαν τη δική μας θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή την αύξηση της ρύπανσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ