Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου, συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα. Μάλιστα ορισμένα από αυτά ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούνται και αθέμιτα μέσα (κοινή πρακτική από όλους, ελέω οικονομίας της αγοράς στην οποία εντάσσονται πλήρως και οι ΟΑ). Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και κανένας υπεύθυνος δεν μπαίνει στο κόπο να μας διευκρινίσει, λ.χ., πόσο μας κόστισε η προηγούμενη αποτυχημένη υποψηφιότητα. Πολύ περισσότερο τι θα κοστίσει η Ολυμπιάδα του 2004 αν μας ανατεθεί (είτε όχι). Μια επιτροπή, τη βασική σύνθεση της οποίας αποτελούν εκπρόσωποι τεχνικών γραφείων - που θα ξεκοκαλίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας - και κυρίες της "καλής κοινωνίας" αρνείται να μας διευκρινίσει:

- Γιατί έξι γήπεδα στο Φαληρικό Δέλτα, που θα το αποκλείσουν οριστικά από το κόσμο;

- Γιατί θυσία ο υδροβιότοπος του Σχοινιά;

- Τι θα κερδίσει ο μαζικός αθλητισμός από το σώου των Ολυμπιακών;

- Πόσο θα επωφεληθεί το περιβάλλον, η κοινωνία, η οικονομία από τους αγώνες;

- Γιατί Ολυμπιακό Χωριό στη συγκεκριμένη θέση κι όχι παρέμβαση για αναβάθμιση συγκεκριμένων υποβαθμισμένων περιοχών;

- Πόσο θα βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα;

Οι προηγούμενες διοργανώσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτά που θα ξοδευτούν θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα εισπραχτούν. Οσο για το περιβάλλον και το μαζικό αθλητισμό μόνο κερδισμένοι δε θα βγουν. Η απουσία πολιτικής και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαών είναι παλιά τέχνη των κυβερνώντων να επιχειρείται και μέσω του αθλητισμού. Κι αυτό η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση των κ.κ. Σημίτη - Τσουκάτου το γνωρίζει καλά.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Αχ αυτοί οι νομικοί

Αθώοι οι Χ. Λαμπράκης - Πανδής για την κατεδάφιση του θεάτρου στο Πάρκο Ελευθερίας! Διαβάστε την αιτιολόγηση. Τα σχόλια δικά σας "δεν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος".

Συμβαίνουν στην Ιαπωνία

Τα υπουργεία Υγείας και Βιομηχανίας επιβάλλουν από το 2000 στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα εργοστάσια παραγωγής τηλεοράσεων και οικιακών συσκευών υποχρεωτικά προγράμματα ανακύκλωσης. Προς το παρόν, από φέτος εφαρμόζονται προγράμματα στις συσκευασίες. Η είδηση έφτασε στην εκσυγχρονίστρια υπερυπουργό; Αν ναι, τι σκέφτεται να πράξει στη χώρα μας;

ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Με καθυστέρηση δύο βδομάδων θα κυκλοφορήσει το περιοδικό στα πλαίσια της ανανέωσης της ύλης και του εμπλουτισμού της θεματογραφίας του, όπως μας πληροφόρησε η ΣΕ του. Κι από δω και μπρος θα βρίσκεται στα περίπτερα κάθε πρώτη του μήνα. Εν αναμονή.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

"Αττική, μια οικολογική περιήγηση στο παρελθόν και το μέλλον" - Γ. Σχίζας, εκδ. ΣΑΒΒΑΛΑ

Διά μέσου των αιώνων η Αττική αποτελεί χαρακτηριστικό πεδίο ανθρώπινης πλημμυρίδας ή άμπωτης. Η ιστορική της περιπέτεια είναι ανάλογη μ' αυτήν της Ρώμης "που πέθανε και αναστήθηκε τόσες πολλές φορές". Την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους στον Αττικό χώρο μετά την επανάσταση του '21, ακολουθήθηκε μια αστική ανάπτυξη "χωρίς λογισμό κι όνειρο". Που αδιαφορούσε για τη μνήμη, την αισθητική, την ποιότητα ζωής... Ομως οι πόλεις δε φτάνουν ποτέ σε κατάσταση τελείωσης. Γι' αυτό και η αισιοδοξία για τη μεταμόρφωσή τους μπορεί να είναι διαρκής. Η εργασία αυτή ιστορεί όχι χάριν της ιστορίας, αλλά για να καταλήξει σε μια πρόταση για την οικολογική ανάπτυξη της πόλης και της περιαστικής υπαίθρου. Για την ανακοπή και την οριοθέτηση της αστικής επέκτασης. Για την ανακυττάρωση του πολεοδομικού σχηματισμού μέσα από την ανάκτηση της χαμένης συλλογικότητας σε επίπεδο γειτονιάς και συνοικίας. Πρόκειται για μια πρόταση παλιά αλλά και επίκαιρη, παραδοσιακή αλλά και νεοτεριστική, ρομαντική αλλά και φιλική για το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ