Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ...
Η ποδοσφαιροποίηση του ποιητικού λόγου

"Στην ηλικία που πια έχω φτάσει

ποια εξουσία απέχτησα

πάνω στους άλλους, πάνω σε μένα;

Ποιαν αλήθεια κατόρθωσα να πω;"

Τ. Πατρίκιος

Ονομα: Ελευθέριος (Λευτέρης επί το λαϊκότερο) Παπαδόπουλος.Επάγγελμα: δημοσιογράφος, στιχουργός, ποιητής, αθλητικογράφος, τηλεοπτικός σταρ, μεταφραστής του Λόρκα (σ.σ. αλήθεια από ποια γλώσσα;), πολιτειολόγος (η πραγματεία του το "βρώμικο 89", θα έπρεπε ήδη να είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και το Πάντειο, αλλά οι γραφειοκρατικές δομές δεν το έκαναν ακόμα εφικτό) και συγγραφέας. Οπως ο ίδιος δηλώνει αρέσκεται στην παρακολούθηση ποδοσφαιρικών συναντήσεων και ενίοτε στο σχολιασμό τους, αν του το επιτρέπουν οι πολλαπλές πολιτισμικές του δραστηριότητες. Και μέχρις εδώ ουδέν το μεμπτόν. Τα όσα γράφει και λέει αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο και τους αναγνώστες - ακροατές του. Κανείς δεν τους υποχρεώνει να τον παρακολουθούν.

Κόκκινη κάρτα

Ομως, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο διέπραξε δις μέγα ατόπημα, που ξεφεύγει των διατάξεων κίτρινης κάρτας (για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, που τόσο αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο κ. Λ.Π.) και εμπίπτει στην κόκκινη.Αφορμή του σημειώματος, οι δηλώσεις του για τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, σε μαρκουτσοφόρο συντάκτη του ηλεκτρονικού Τύπου και τον δημοσιογράφο του "Ελεύθερου Τύπου" Α. Σκιαδόπουλο. Την πρώτη φορά ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση με τον εν λόγω προπονητή πρέπει να συνοδεύεται με την έκκριση σιέλου (σ.σ. λίγο διαφορετικά βέβαια το είπε, για να γίνει κατανοητός στους "προσκόπους φιλάθλους", ουσιαστικά για φτύσιμο προέτρεψε...), δυναμιτίζοντας ένα χώρο φανατικών οπαδών - ενίοτε επαγγελματικών στελεχών, που άγονται και φέρονται από λογής λογής προέδρους που εκπροσωπούν, πέρα από την ομάδα τους, τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Κι ο πιο αδαής φίλαθλος σήμερα γνωρίζει πολύ καλά, ποιο είναι το πραγματικό "ενδιαφέρον" των διοικούντων τα ποδοσφαιρικά - μπασκετικά σωματεία και πώς εξαργυρώνουν (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά) τις όποιες επενδύσεις πραγματοποιούν. Διάβαζα πριν από μέρες στο "Ρ" για την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία προσπαθεί από το 1988 να πάρει ελληνική υπηκοότητα (σ.σ. παντρεμένη με Ελληνα) και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών την παραπέμπουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, κοροϊδεύοντάς την (άγνωστο για ποιους λόγους) χοντρά και προκλητικά. Ο ποιητής Λ.Π. δήλωσε με κομπασμό ότι αυτός ενήργησε για την ταχεία χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στον Ντ.Μπ. Αλήθεια, με ποια ιδιότητα; Αυτό δεν το διευκρίνισε σε μας τους απλούς υπηκόους.

Αλήθειες και ψέματα

Μιλά (στη συνέντευξη) για έναν Γιουγκοσλάβο παίχτη που τα δίνει όλα στην ΑΕΚ (σ.σ. τον Σαβέβσκι), αλλά ξεχνά ότι ο παίχτης αυτός έχει πατρίδα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μια και Γιουγκοσλαβία πλέον δεν υφίσταται. Φυσικά, η αναφορά του ονόματος του κράτους αυτού εγείρει τη μήνιν των διάφορων Βουνατσοπαπαθεμελήδων, οπότε καλύτερο είναι να το απαλείφουμε στα πλαίσια της "εθνικής ενότητας". Παρακάτω, χρησιμοποιώντας την προσφυγιά, το ιδεολογικό προφίλ κι άλλα δακρύβρεκτα για την ΑΕΚ (το συγκεκριμένο σωματείο είναι τελείως συμπτωματικό και η αναφορά του σχετίζεται με τις προτιμήσεις του Λ.Π.) προσπαθεί να μας πείσει για μια "άλλη εικόνα" από αυτή που υπάρχει παντού. Και δεν είναι άλλη από το τζιράρισμα εκατοντάδων εκατομμυρίων και συχνά δισεκατομμυρίων στο χώρο αυτό. Να ξεχάσουμε ότι ιδιοκτήτης τού εν λόγω σωματείου είναι και πρόεδρος στο SOE, που με το "αεροπλανάκι" του, πουλώντας κοπανιστό αέρα εισέπραττε εκατομμύρια; Το γιατί δεν προχωρούν οι δικαστικές διώξεις είναι άλλο ένα ανεξήγητο της σοσιαλιστικής εξουσίας, που θα μπορούσε να μας εξηγήσει ο ποιητής μια και διατηρεί εκλεκτικές σχέσεις με επιφανή στελέχη της, όπως ο ίδιος ομολογεί (σ.σ. ο φίλος μου Λαλιώτης λέει κτλ.).

Και ειδικός αναλυτής ποδοσφαιρικών συστημάτων

Εδωσε συμβουλές στον Μπάγιεβιτς για τον αγώνα με τη γερμανική Γκλάντμπαχ. Αυτός δεν τον άκουσε και η ομάδα διασύρθηκε. Αν είναι δυνατόν! Μας θυμίζει τους διάφορους καφενόβιους, που φτιάχνουν ενδεκάδα παίζοντας τάβλι ή κυβερνήσεις ανάλογα με τη φάση που περνούν ως οι πλέον ειδικοί και κατάλληλοι. Κατηγορεί τον Μπάγιεβιτς για χοντρή οικονομισιά και εγκατάλειψη του σωματείου του. Από μια πλευρά έχει δίκιο. Ομως, αυτή είναι η κοινωνία του σήμερα που μας έχει οδηγήσει χέρι χέρι το Κίνημα, που με τόσο πάθος υποστηρίζει, με τη ΝΔ. Κάνοντας μια επίδειξη των ψυχαναλυτικών του γνώσεων χαρακτηρίζει τη σχέση φιλάθλων την ΑΕΚ (να υποθέσουμε και του ίδιου) με τον Μπάγιεβιτς ως σχέση χωρισμένων ζευγαριών. Ομως, μόνος του ακυρώνει την "προωθημένη" αυτή προσέγγιση, λέγοντας ότι λατρεύει τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.Ο καλύτερος επίλογος θα μπορούσε να συμπυκνωθεί με την ευαγγελική ρήση "ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές", που περιλαμβάνει όλους, όσοι, που κάτω από το μανδύα της όποιας εξουσίας, γράφουν και λένε ό,τι θέλουν, χωρίς να σκέφτονται τις παρενέργειές τους. Φυσικά, η σκέψη είναι είδος προς εξαφάνιση (από αυτή την οικολογική άποψη φιλοξενήθηκε το παρόν κείμενο στη στήλη), τουλάχιστο για μια μερίδα Νεοελλήνων, στην οποία, δυστυχώς, συμπεριλαμβάνονται και ποιητές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ