Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Εξευτελίζει ανθρώπους του πολιτισμού

Καταγγελία ηθοποιών της Θεσσαλονίκης, που κλήθηκαν να δουλέψουν ως "κομπάρσοι" με μισθό ανειδίκευτου εργάτη, ενώ "χορταίνουν" με εκατομμύρια το μήνα οι μεσάζοντες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ανταπόκριση).-

"Αποδοκιμάζουμε το χορό των δισεκατομμυρίων, με θεατές τους καλλιτέχνες της πόλης μας. Καταγγέλλουμε την προσβολή και υποτίμηση της αξιοπρέπειας και του επαγγέλματός μας και την εξαπάτηση των πολιτών που καλούνται να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν "ανειδίκευτοι εργάτες" και άτομα άσχετα με το αντικείμενο".Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης, που κλήθηκαν να συμμετέχουν ως "κομπάρσοι" με μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη στην επίσημη τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, πλαισιώνοντας "εξειδικευμένους αστέρες" με παχυλές αμοιβές.

Δυστυχώς, λόγια χωρίς αντίκρισμα αποδείχτηκαν όσα έλεγε τον περασμένο Οκτώβρη ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Π. Θεοδωρίδης, περί "απασχόλησης των άνεργων ηθοποιών στις εκδηλώσεις της ΠΠ και παραχώρηση στέγης στους άστεγους θιάσους της Θεσσαλονίκης".

Οπως καταγγέλλει η συγκεκριμένη ομάδα ηθοποιών, η πρώτη επίσημη εφαρμογή των υποσχέσεων απέδειξε και τη γελοιότητα της υπόθεσης: Κλήθηκαν σε ακρόαση από τον "ΟΠΠΕ", για συμμετοχή στην επίσημη τελετή έναρξης που θα σκηνοθετήσει ο κ. Σ. Ευαγγελάτος. Τους υποδέχτηκαν υπάλληλοι του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, χορογράφοι και ο σκηνογράφος της εκδήλωσης, ενώ απουσίαζε ο σκηνοθέτης.Τους πληροφόρησαν ότι χρειάζονται ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες και ο "ΟΠΠΕ" πρότεινε: απασχόληση ατόμων με "σχετική πείρα" ή κομπάρσων για 5-6 μέρες, με άγνωστο ωράριο και με ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη - δηλαδή κάτι παραπάνω από 5.000 δρχ.Μάλιστα διευκρίνισαν ότι "δε ζητούνται κατ' ανάγκη επαγγελματίες, αλλά λόγω "καλής θέλησης" κάποιοι θεώρησαν προτιμότερο να καλέσουν και ηθοποιούς...".Το συμπέρασμα που βγαίνει, αβίαστα μάλιστα, δυστυχώς επιβεβαιώνει όσους δήλωναν ότι το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης τελικά θα μείνει στο περιθώριο.

Οι ηθοποιοί, λοιπόν, που πήραν μια πρώτη γεύση με αυτή τη "μεγαλόψυχη" πρόταση της "ΠΠ", καλούν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους να αρνηθούν τη συνεργασία τους με τον "ΟΠΠΕ", εφόσον οι όροι είναι εξευτελιστικοί για την προσωπικότητα και το επάγγελμά τους.

Η "πρωτεύουσα του Πολιτισμού" και κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορούν για τη διάλυση επαγγελματικών θιάσων της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έλλειψης μόνιμης στέγης και χρηματοδότησης.Οι ηθοποιοί της συμπρωτεύουσας βρίσκονται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης, ζώντας πολλές φορές σε συνθήκες κάτω από το όριο φτώχειας, γιατί επιμένουν να ασκούν το επάγγελμά τους στην πόλη τους.Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που για να τα βγάλουν πέρα αναγκάζονται να υποαπασχολούνται σε δουλιές άσχετες με το επάγγελμά τους.

Σκανδαλώδης αμοιβή

Οσο ερμητικά κλεισμένα κι αν κρατούν τα ντουλάπια και τα συρτάρια τους οι διοικούντες τον "ΟΠΠΕ" προκειμένου να μένει στο σκοτάδι ο φορολογούμενος πολίτης, για τον τρόπο που δαπανάται το δημόσιο χρήμα, οι πληροφορίες διαρρέουν. Με απόφαση του ΔΣ του "ΟΠΠΕ", ανατέθηκε η προβολή και διαφήμιση της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" σε γνωστό πρόσωπο που εκπροσωπεί μεγάλη εταιρία, με μηνιαία αμοιβή 7,5 εκατ. και καλύπτοντας όλες τις δαπάνες που θα κάνει αυτή η εταιρία (!).

Να σημειώσουμε όμως και μερικά ερωτήματα που έθεσαν προχτές στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης οι δημοτικοί σύμβουλοι της "ΔΑΚ" Θ. Γιαννούσης και Αγάπιος Σαχίνης:

  • Κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του "ΟΠΠΕ" από τη χήρα τουΟδυσσέα Ελύτη και ζητείται να σταματήσει η κυκλοφορία του χασαπόχαρτου, στο οποίο τυπώθηκαν και στίχοι του μεγάλου ποιητή;
  • Εχει προσληφθεί στην "Πολιτιστική" η σύζυγος του Αντρίκου Παπανδρέου; Μήπως αυτή η τοποθέτηση κινείται σε "λογική" αντιπαροχής;

Στη συνεδρίαση, εξάλλου, ο Αγ. Σαχίνης τόνισε "τι ποιο βάρβαρο και ταξικό υπάρχει από το 15χίλιαρο για τη συναυλία, της, κατά τα άλλα αξιολογότατης Α. Μπάλτσα; Για το λαό το σουβλάκι στο Λευκό Πύργο και για την ελίτ η κ. Μπάλτσα...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ