Σάββατο 25 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταφυσικά τοπία και ιμπρεσιονιστική γραφή

Με δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις, συνεχίζει την εικαστική του δραστηριότητα ο Δήμος Ζωγράφου.Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου (Γ. Γουναρόπουλου 6, Ανω Ιλίσια), έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του Σαράντη Καραβούζη.Ο Σ. Καραβούζης ανήκει στους ζωγράφους της διασποράς, ζει και εργάζεται από το 1967 στο Παρίσι. Επιστρέφει όμως ανελλιπώς στη δική του Ιθάκη, στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Δήμο Ζωγράφου, όπου και γεννήθηκε. Το έργο του μοναδικό στη θεματολογία και πιστό στις σύγχρονες τάσεις, μας παρασύρει στις πανάρχαιες πηγές του πολιτισμού μας, χωρίς ωστόσο να μας απομακρύνει από την καθημερινότητα του σήμερα.

Οπως αναφέρει για τη ζωγραφική του η Α. Σχινά: "Η μεταφυσική ζωγραφική του Σ. Καραβούζη, αναδεικνύει τις αξίες και ποιότητες των μορφών που αντισταθμίζονται ανάμεσα στη μνήμη και στην καθημερινότητα, ανάμεσα στην αλληλουχία της συνείδησης και τη ροή του υποσυνείδητου, ανάμεσα στη διαπλοκή του δημιουργικού συνειρμού και στην ελεγειακή διάσταση των τάξεων του τυχαίου". Η σημαντική αυτή έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φλεβάρη.

Τη Δευτέρα, στο Μουσείο "Μαρίκα Κοτοπούλη" (Αλ. Παναγούλη 17) του Δήμου Ζωγράφου, εγκαινιάζεται αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Ηγουμενίδη.Ο καλλιτέχνης, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη το 1917, παρουσιάζει στην τωρινή του έκθεση, πίνακες της περιόδου 1950 - 1996, κυρίως τοπία από μέρη που επισκέφτηκε. Χρησιμοποιώντας λάδια, παστέλ, ακουαρέλες, ο καλλιτέχνης καταγράφει με ιμπρεσιονιστικό τρόπο, τους βιωμένους τόπους και αποτυπώνει φευγαλέες εντυπώσεις, ενώ συχνά επανέρχεται στα ίδια σημεία προκειμένου να συλλάβει τις συνεχείς εναλλαγές της φύσης.

Ογδόντα περίπου πίνακες προσφέρουν στο θεατή την ευκαιρία να ιχνηλατήσει την εικαστική διαδρομή του Β. Ηγουμενίδη, ο οποίος με αυτή την έκθεση εκπληρώνει ένα παλιό όνειρο, παρουσιάζοντας αναδρομικά το έργο του στην Ελλάδα. Η έκθεση - που συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο - διαρκεί μέχρι τις 10 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ