Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΕ ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής επισκέφτηκαν - μετά από πρόσκληση του Γ. Θεωνά - τις Βρυξέλλες και είχαν συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν και του Εωρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παύλου ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗ).-

Στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει λάβει προ πολλού τις αποφάσεις της και προχωρεί σε μέτρα που πλήττουν καίρια την ελληνική αγροτιά,κατέληξαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,που επισκέφτηκαν - μετά από πρόσκληση του Γ. Θεωνά,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ - τις Βρυξέλλες και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως δε τόνισε χαρακτηριστικά, ένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας της Πανθεσσαλικής "η ΕΕ δρομολόγησε το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών και διαμηνύει προς την αγροτιά ότι "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"".

Με στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άκουσαν τον Ολλανδό υπουργό, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ν' αναφέρεται κατά κόρον σε θέματα που αφορούν το βόειο κρέας και τις τρελές αγελάδες, χωρίς να πει τίποτα το ουσιαστικό για τα μεσογειακά προϊόντα, τα οποία πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ο Ολλανδός υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στην επισήμανση του Β. Εφραιμίδη,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ότι και το νέο πακέτο τιμών για αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα θα κινείται στην ίδια αρνητική κατεύθυνση με προηγούμενες αποφάσεις κι αρκέστηκε απλώς να ευχηθεί ότι η ΕΕ πρέπει να προστατέψει τους αγρότες.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας, παραδέχτηκαν ο πρόεδρος Αλ. Κούνιας και ο αντιπρόεδρος Ζ. Απάρ,του προεδρείου της Γεωργικής Επιτροπής στη συνάντηση που είχαν με την Πανθεσσαλική. Ταυτόχρονα, αποδέχτηκαν κατ' αρχήν την πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να δει από κοντά και να συζητήσει επί τόπου για τα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα με τους αγρότες άλλων χωρών της ΕΕ και ιδιαίτερα του νότου,ακούγοντας την ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα των χωρών τους, από ευρωβουλευτές της Αριστεράς από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκε η Πανθεσσαλική - τον Α. Κόρακα,αρμόδιο της Κομισιόν για θέματα γεωργίας και τον Α. Αγγελίδη,επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα γεωργίας - ξεκαθάρισαν ότι τα τελευταία χρόνια κι ιδιαίτερα με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, η κατάσταση έγινε πάρα πολύ δύσκολη και θα χειροτερεύει συνεχώς για τους Ελληνες αγρότες. Μάλιστα, ο Α. Κόρακας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα αυξηθεί το πλαφόν της ποσόστωσης του βαμβακιού για την Ελλάδα και θα φτάσει στο 1.000.000 τόνους,διαψεύδοντας έτσι τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,ο οποίος δήλωνε, λίγο αργότερα, ότι υπάρχει διάθεση στην ΕΕ για αύξηση του πλαφόν.

Με τον Ελληνα Επίτροπο

Την ίδια "κρυάδα" ένιωσαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής, συζητώντας με τον Ελληνα επίτροπο της Κομισιόν Χρ. Παπουτσή και τους συνεργάτες του Λ. Αντωνακόπουλο,προϊστάμενο του ιδιαίτερου γραφείου του και Γ. Μαρκαντωνάκη,υπεύθυνο για τ' αγροτικά θέματα. Οι συνεργάτες του επιτρόπου αναφέρθηκαν και σε προβλήματα ενημέρωσής τους για τις θέσεις της κυβέρνησης, καθώς και σε ελλείψεις κι αδυναμίες της Ελλάδας να παρέμβει αποτελεσματικά στα όργανα αποφάσεων της ΕΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Ο Χρ. Παπουτσής μίλησε για έλλειψη ενημέρωσης των Ελλήνων αγροτών για όσα διαδραματίζονται στην ΕΕ και τους αφορούν και ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη διαφωνία του με την τακτική της κυβέρνησης να στρέφει άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον των αγροτών και να χρησιμοποιεί την Αστυνομία και τα δικαστήρια για να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι επαφές, λοιπόν, που είχαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, απέβησαν χρήσιμες, αφού οι εκπρόσωποι της αγωνιζόμενης αγροτιάς είδαν με τα μάτια τους και άκουσαν με τ' αυτιά τους τι σκέφτονται και πώς ενεργούν στην ΕΕ για ό,τι αφορά τους αγρότες της Ελλάδας. Συνειδητοποίησαν ότι από κοινού η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία της χώρας μας. Ετσι εμπεδώθηκε ακόμα πιο πολύ η πίστη τους πως μόνο με ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες εναντίον αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, μπορεί η αγροτιά να διαφυλάξει το εισόδημά της, να σώσει την παραγωγική βάση, να μείνει στα χωριά της και να καλλιεργεί τη γη της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ