Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορυφώνεται η επιχείρηση τρομοκράτησης και συκοφαντίας

Κορυφώνεται η κυβερνητική επιχείρηση κατατρομοκράτησης των αγροτών με σκοπό την αποτροπή της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα, ενώ παράλληλα εντείνεται η συκοφαντική εκστρατεία, αφ' ενός για να καλυφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και αφ' ετέρου να προετοιμαστεί η "κοινή γνώμη" ώστε να δεχτεί τη χρησιμοποίηση των μηχανισμών καταστολής ενάντια στους αγρότες.

Τη σκυτάλη της επιχείρησης εκφοβισμού και συκοφάντησης των αγροτικών κινητοποιήσεων πήραν χτες οι υπουργοί Γεωργίας και Δικαιοσύνης, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα.

Η απειλή, πάντως, της κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπίσει με την αστυνομική βία τις κινητοποιήσεις των αγροτών έχει δημιουργήσει προβληματισμό και "δεύτερες σκέψεις" στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι η βίαιη καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Σημίτη, ενώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο θα φέρει, αυτή η αντιμετώπιση, τα επιθυμητά αποτελέσματα και δε θα στραφεί μπούμερανγκ. Το ερώτημα που βασανίζει έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι αγρότες καταφέρουν και στήσουν τα μπλόκα, παρά την εφαρμογή του σχεδίου βίαιης καταστολής.

Είναι ενδεικτικό από αυτή τη σκοπιά, ότι το βάρος στις δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών δίνεται στην "προληπτική πολιτική", που συνίσταται στο μοίρασμα "ψίχουλων" στους αγρότες και διάσπασής τους. Ο εντεταλμένος για την υπονόμευση και διάσπαση των αγώνων, συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτος,απέφυγε με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο να κάνει επίδειξη πυγμής και περιορίστηκε να πει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα αντιμετωπιστούν με "όπλα την ενημέρωση, την πειθώ και το διάλογο". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι "το πιθανότερο είναι το θέμα να λυθεί πριν τις κινητοποιήσεις και να μην υπάρξει ανάγκη για καμία μεθόδευση".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, απέφυγε χτες να επαναλάβει τα περί "φραγγελίου" και επιχείρησε να πείσει ότι οι κινητοποιήσεις είναι αδικαιολόγητες και άκαιρες, καθώς και ότι "δεν έχουν αντικείμενο και περιεχόμενο", γιατί η κυβέρνηση "έχει αντιμετωπίσει τα θέματα των αγροτών στο πλαίσιο ενός εθνικού, κοινωνικού, θεσμικού διαλόγου" (!). Ωστόσο... παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα στα όσα εξαγγέλει η κυβέρνηση, αλλά "πάντοτε πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση".

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις "δε θα μείνει αδρανής, δε θα μείνει απαθής, θα είναι παρούσα και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της ελληνικής κυβέρνησης". Στην ερώτηση τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα πολιτικά μέτρα, ώστε να μην επιτρέψει το φαινόμενο αυτό, το οποίο συχνά παρατηρείται, να επαναληφθεί". Προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "θα διασφαλίσει την εσωτερική νομιμότητα και θα αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια, η αυθαιρεσία και η αμφισβήτηση να μεταλλαχτούν σε εσωτερική νομιμότητα" (!).

Ο Δ. Ρέππας πρόσθεσε χτες δύο νέες πρωτοφανείς θεωρίες στο κυβερνητικό οπλοστάσιο. Τα προβλήματα σε μια κοινωνία, ισχυρίστηκε, δημιουργούνται όταν η κυβέρνηση επιδίδεται σε παροχές και "ικανοποιεί τα αιτήματα που εκδηλώνονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες" (!).

Παράλληλα απαντώντας στην ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη τετραετία, μετά το 1981, προχώρησε σε παροχές, είπε ότι εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ "έπρεπε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν", οι οποίες κοινωνικές ανισότητες, κατά τη γνώμη του Δ. Ρέππα, "δεν υπάρχουν σήμερα ή αντιμετωπίζονται όπου υπάρχουν" (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ