Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Εφτασε ο κόμπος στο χτένι...

Πορεία, αύριο, και καθιστική διαμαρτυρία στο ΥΕΝ από τη δημοτική αρχή Περάματος, κατοίκους, επαγγελματίες, εργαζόμενους και άνεργους της Ζώνης

Η Τετάρτη είναι μόνο η αρχή. Το Πέραμα αντεπιτίθεται τώρα, για μια ακόμη φορά, στην καταδίκη του μαζί με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) στο μαρασμό, που τους επιφυλάσσουν οι κυβερνητικές επιλογές και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πορεία και καθιστική διαμαρτυρία έξω απ' το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανοίγει την Τετάρτη ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων κατοίκων, επαγγελματιών και εργαζομένων, για να καταγγελθεί η εγκατάλειψη της περιοχής, που μαστίζεται κυριολεκτικά από την ανεργία, και να απαιτηθεί η ανάπτυξη τόσο της ΝΕΖ όσο και της πόλης.

Στις κινητοποιήσεις, που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, μετά το κάλεσμα του Δήμου Περάματος προς τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς, συμμετέχουν ο Σύλλογος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Περάματος και τα εννιά σωματεία της Ζώνης. Η πρώτη κινητοποίηση αποφασίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οργανώθηκε σε σύσκεψη με μαζικούς φορείς που έγινε στο δημαρχείο την περασμένη βδομάδα, ενώ αναμένονται νέες αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση δε στέρξει στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την υποβαθμισμένη περιοχή.

Αλλωστε, όπως σημείωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,"ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι". Η ανεργία βρίσκεται πλέον στο 25%, ενώ ειδικά στους νέους το ποσοστό φτάνει το 35% κι αυτά σε μια πόλη, που βλέπει να συρρικνώνονται καθημερινά όλες οι παραγωγικές της δραστηριότητες, καθώς βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη ΝΕΖ, η οποία οδηγείται στο κλείσιμο.

"Καθημερινά, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατσιλινάκος, έρχονται στο δημαρχείο άνθρωποι και ζητάνε δουλιά, ενώ κάθε πρωί συγκεντρώνονται στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης πάνω από 500 άτομα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Την ίδια ώρα 50 καταστήματα του Περάματος είναι έτοιμα να βάλουν λουκέτο... Γι' αυτό η Τετάρτη είναι μόνο η αρχή".

Ο δήμος, οι κάτοικοι, οι μεταλλεργάτες, οι επαγγελματίες, που θα συγκεντρωθούν μπροστά από το ΥΕΝ, ενώ αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τον υπουργό Στ. Σουμάκη,θα διαδηλώσουν απαιτώντας:

"Να χαρακτηριστεί το Πέραμα φθίνουσα βιομηχανική περιοχή. Να υλοποιηθούν άμεσα και με χρονοδιάγραμμα τα 26 σημεία - δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου για τη στήριξη της ΝΕΖ και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Να λυθεί το πρόβλημα του δεξαμενισμού. Να γίνει το βιοτεχνικό πάρκο Σχιστού".

Να σημειώσουμε ειδικά για τα 26 σημεία, ότι αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυτά από το Νοέμβρη του '95, ύστερα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τότε των μεταλλεργατών, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα.

Την Τετάρτη στο Πέραμα τα μαγαζιά θα κλείσουν στις 10.30 το πρωί και θα ακολουθήσει προσυγκέντρωση στις 11.30 στην πλατεία Ηρώων της πόλης. Στις 12.00 οι εργαζόμενοι της Ζώνης θα κάνουν στάση εργασίας μέχρι και το τέλος της βάρδιας και μαζί με τους άνεργους μεταλλεργάτες θα ξεκινήσουν για τον Πειραιά. Ολοι μαζί, δήμος, εργαζόμενοι, κάτοικοι, επαγγελματίες, νέοι και άνεργοι, θα ξεκινήσουν στις 12.30 από την πλατεία Καραϊσκάκη πορεία προς το ΥΕΝ, όπου θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ