Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επέλαση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στην υγεία

Με το κυοφορούμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - δηλαδή τα ΔΚ - θεσμοθετείται πλέον η ελεύθερη επιχειρηματική δράση και σε αυτόν τον τομέα, εκτοπίζοντας τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Αναφερόμενη στο προσχέδιο του ΠΔ για τις ιδιωτικές κλινικές, η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει ότι με αυτό ουσιαστικά νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. «Ελεγχοι μπορεί να υπάρξουν, αντικειμενικά όμως θα λειτουργήσουν για το ξεκαθάρισμα της "αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας" από πολλές μικρές κλινικές που ουσιαστικά δεν έχουν τις προδιαγραφές. Ανοίγεται ο δρόμος στους μεγάλους για εξαγορές και συγχωνεύσεις» επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Η επέλαση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και στο χώρο της υγείας είναι μπροστά μας με τη μεθοδευμένη πολιτική της κυβέρνησης, καθώς εκεί στοχεύουν και οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις».

Τέλος, ο ΙΣΑ θεωρεί ότι οι φορείς ΠΦΥ δεν πρέπει να εισάγονται στο χρηματιστήριο.

Ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ΠΔ για τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

Μάλιστα η εκτίμηση αυτή του ΙΣΑ γίνεται όταν στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια θέση του Συλλόγου ότι οι «ιατρικές εταιρίες ΠΦΥ θα πρέπει να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από γιατρούς».

Το σχέδιο του ΠΔ προβλέπει ότι το 51% των μετοχών των εταιριών πρέπει να το κατέχουν οι γιατροί, ενώ ο ΙΣΑ σημειώνει ότι και στο «μέτρο που η πολιτική βούληση είναι αντίθετη, η ιατρική πλειοψηφία να μην είναι κατώτερη του 65%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ