Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΕΤΡΟΛΑ
Απειλή για ολόκληρη την Αττική

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με την Επιτροπή Αγώνα

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ότι η επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ μπορεί να διασφαλίσει το περιβάλλον και την απασχόληση. Αντίθετα, απειλεί το περιβάλλον, όχι μόνο του Θριάσιου, αλλά ολόκληρης της Αττικής.

Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό με την Επιτροπή Αγώνα κατά της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ, με επικεφαλής τους δημάρχους Ελευσίνας Γ. Γεωργόπουλο και Μάνδρας Αλ. Μαραγκό. Από πλευράς ΚΚΕ, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη οι Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Η. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ, ενώ από την Επιτροπή Αγώνα τα μέλη της Κατερίνα Μαΐλη (επικεφαλής της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Ελευσίνας), Μ. Λεβέντης (πρώην δήμαρχος Ελευσίνας), Χρ. Στάμου (νομαρχιακός σύμβουλος), Χρ. Χρηστάκης, Π. Λαζάρου, και Ελ. Χόνδρου. Παρών ήταν επίσης και ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ενημέρωσαν για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη σχεδιαζόμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή. Παράλληλα, ανέφεραν τις μέχρι τώρα δραστηριότητές της και τόνισαν ιδιαίτερα τη μεγάλη ευαισθητοποίηση του λαού στο αίτημα κατά της επέκτασης, απόδειξη της οποίας αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει συλλέξει 6.000 υπογραφές. Ο αγώνας αυτός - υπογράμμισαν - δεν είναι στενά τοπικός. Αφορά στην ευαισθητοποίηση όλου του κόσμου στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε, από την πλευρά της, την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής και υπογράμμισε τη σημασία αυτού του αγώνα και για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ασυδοσία που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας.

Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας άνθρωπος λογικός που να δεχτεί τους ισχυρισμούς του κ. Λαλιώτη ότι η επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ μπορεί να διασφαλίσει το περιβάλλον και την απασχόληση. Είμαστε βέβαιοι και συμφωνούμε με τους πιο αρμόδιους, την Επιτροπή Αγώνα που υπάρχει στην περιοχή, ότι η επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ απειλεί το περιβάλλον, όχι μόνο της πάντα ταλαιπωρημένης Ελευσίνας και της γειτονικής περιοχής, αλλά απειλεί ολόκληρη την Αθήνα και ευρύτερα την περιοχή. Απειλεί, όμως, ενδεχομένως και την ίδια τη ζωή κατευθείαν, διότι στην Αττική έχουμε συγκέντρωση βιομηχανιών με επικίνδυνες ουσίες και υλικά. Ξέρουμε ότι η περιοχή είναι σεισμογενής, ξέρουμε επίσης ότι ζούμε σε μία, θα έλεγα, ταραγμένη ευρύτερη περιοχή, επομένως η συγκέντρωση όλων αυτών των μονάδων - η υπερσυγκέντρωση πια - πέρα από το ίδιο το περιβάλλον, απειλεί ενδεχομένως και τις ανθρώπινες ζωές. Και εμείς θα προσθέσουμε: Να μην ξεχάσουμε τους 14 νεκρούς της ΠΕΤΡΟΛΑ, τους νεκρούς εργάτες της ΠΥΡΚΑΛ. Πρόσχημα είναι η απασχόληση. Το πραγματικό επιχείρημα είναι να αυξηθούν τα κέρδη του κ. Λάτση».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Γεωργόπουλος, αφού ευχαρίστησε την ΓΓ του ΚΚΕ για τη συμπαράσταση του Κόμματος στον πάνδημο αγώνα κατά της επέκτασης, δήλωσε: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι η τοπική νίκη, αλλά να περάσει το μήνυμα ότι στην πατρίδα μας κάποια πράγματα δεν μπορεί ο καθένας να τα κάνει όπως θέλει, όταν θέλει, όπου θέλει».

Ο δήμαρχος Μάνδρας, Αλ. Μαραγκός, δήλωσε: «Ο λαός της περιοχής, σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Επιτροπή Αγώνα είναι ενάντια στις επεκτάσεις αυτές για λόγους επικινδυνότητας και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Εμείς θα διαφυλάξουμε το Θριάσιο ως κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό ζητάμε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της περιοχής. Γιατί μόνο τότε θα αναδείξουμε και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που δεν το βλέπουμε, βέβαια, στα στενά τοπικά όρια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι απαρχή ενός νικηφόρου αγώνα, που θα σηματοδοτήσει κι άλλους αγώνες για όλη την Ελλάδα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεδίο επιχειρηματικής ασυδοσίας (2007-07-03 00:00:00.0)
Δυσοσμία πνίγει το Θριάσιο (2002-03-12 00:00:00.0)
Δέκα χιλιάδες υπογραφές κόντρα στις επεκτάσεις (2000-12-14 00:00:00.0)
Σήμερα το πάνδημο συλλαλητήριο στο Θριάσιο (2000-10-18 00:00:00.0)
Μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 16 Οκτώβρη (2000-09-23 00:00:00.0)
Πάνδημος ξεσηκωμός ενάντια στη γιγάντωση της «ΠΕΤΡΟΛΑ» (2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ