Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΕΤΡΟΛΑ»
Δυσοσμία πνίγει το Θριάσιο

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την ασυδοσία, καταγγέλλει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας. «Ιδια γεύση» και από τα «εκσυγχρονισμένα» ΕΛ.ΠΕ

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα περιστατικά της έντονης δυσοσμίας «αερίου» που διαφεύγει από τις εγκαταστάσεις της «ΠΕΤΡΟΛΑ». Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, πάνω από 40 περιστατικά μακράς διάρκειας καταγράφηκαν τις τελευταίες 20 μόλις μέρες, τα οποία έχουν προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση και οργή των κατοίκων της Ελευσίνας, του οικισμού Εργατικών Κατοικιών, της Μάνδρας και της Μαγούλας που υφίστανται καθημερινά μια διαρκή απειλή κατά της υγείας τους. Οπως επισημαίνεται μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 120 περιστατικά έντονης δυσοσμίας μεγάλης διάρκειας, ενώ οι συνεχείς άπνοιες εγκλωβίζουν τις οσμές ακόμη και μέσα στα σπίτια, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας με ομόφωνη απόφασή του:

  • Διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση και την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΑΡΘ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία - όπως καταγγέλλεται - αν και γνωρίζει το πρόβλημα εθελοτυφλεί και συγκαλύπτει την αντιπεριβαλλοντική ασυδοσία της «ΠΕΤΡΟΛΑ» και παρά τις έγγραφες καταγγελίες και αιτήσεις των φορέων δεν πραγματοποιεί έγκαιρους, αξιόπιστους και συστηματικούς ελέγχους, αφήνοντας απροστάτευτο τον πληθυσμό του Θριασίου.
  • Διαμαρτύρεται έντονα και προς τη διοίκηση της «ΠΕΤΡΟΛΑ» γιατί εκθέτει σε διαρκή κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων. Οι πυκνές παύσεις της λειτουργίας του διυλιστηρίου - όπως τονίζεται - καθιστούν παντελώς αναξιόπιστες τις εξαγγελίες περί δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της γιγάντωσης του διυλιστηρίου, όταν δεν μπορεί να περιορίσει την υφιστάμενη ρυπογόνο λειτουργία του.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στα «εκσυγχρονισμένα και γιγαντωμένα» ΕΛ.ΠΕ, όπου εκτός από τις καθημερινές δυσοσμίες, την Τετάρτη 27 του Φλεβάρη, κατά την εκτέλεση εργασιών συντήρησης, διέρρευσε υδρόθειο, με αποτέλεσμα 7 εργαζόμενοι να χάσουν τις αισθήσεις τους και να μεταφερθούν επειγόντως στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Μάλιστα, ένας εργαζόμενος χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί την κυβέρνηση να πάρει αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της δυσοσμίας και να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο για τη γιγάντωση της «ΠΕΤΡΟΛΑ», τα οποία προσκρούουν στην καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, προαναγγέλλει νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση υπουργικής απόφασης με την οποία επιχειρείται να νομιμοποιηθούν οι επεκτάσεις μέσω «παρέκκλισης της... παρέκκλισης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ