Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Εγκατάλειψη, εμπορευματοποίηση και καταπατήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής διοργάνωσε την Κυριακή η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του πάρκου

Οι «επεκτάσεις» των εγκαταστάσεων του Πανελλήνιου καταστρέφουν το πράσινο
Οι «επεκτάσεις» των εγκαταστάσεων του Πανελλήνιου καταστρέφουν το πράσινο
Την έντονη διαμαρτυρία τους προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Δήμο Αθηναίων και τη Νομαρχία για την εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης που παρουσιάζει το Πεδίον του Αρεως εξέφρασαν, την Κυριακή το πρωί, όλοι όσοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του πάρκου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με παράσταση Καραγκιόζη, που θέμα είχε τις καταπατήσεις ελεύθερων χώρων και όλοι, μικροί και μεγάλοι, εξέφρασαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να προστατέψουν το άλσος. «Το περιβάλλον το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατέψουμε», επισήμαιναν πολλοί από τους συγκεντρωμένους.

Οι μέχρι σήμερα αγώνες των κατοίκων της περιοχής έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Αγγελος Οικονόμου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις και αγώνες η διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας- Πειραιά αποφάσισε να μην παραχωρείται το πάρκο για «πάσης φύσεως αγορές», με εξαίρεση μόνο τις εκθέσεις βιβλίων και ανθέων. Η απόφαση αυτή, αξίζει να σημειώσουμε, δεν ικανοποιεί πλήρως την Επιτροπή Αγώνα αφού εξαιρεί τις παραπάνω εκθέσεις και δεν απαγορεύει ρητά την εμπορευματοποίηση των χώρων του πάρκου. Παράλληλα, ο νομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Θ. Κατριβάνος, μετά από πιέσεις, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε ρυθμίσεις για τη φύλαξη και την περίφραξη του πάρκου. Οπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πολλοί από τους συγκεντρωμένους, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, να παρεμποδιστεί η χρήση του πάρκου ως χώρου στάθμευσης, να βελτιωθεί η καθαριότητα, οι τουαλέτες, να ηλεκτροφωτιστεί ο χώρος κλπ.

Βέβαια, όπως επισημάνθηκε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν «να βάλουν χέρι» σε περιοχές του πάρκου, ιδιαίτερα τώρα με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των κατοίκων και τις διαμαρτυρίες της Επιτροπής Αγώνα, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων επέβαλε πρόστιμο ύψους 130 εκατ. δραχμών στον Πανελλήνιο ΓΣ (πρόεδρος του οποίου είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του «ΑΝΤΕΝΝΑ», Μ. Κυριακού) για αυθαίρετα κτίσματα στο χώρο του πάρκου. «Γι' αυτό, τόνισε ο Αγγελος Οικονόμου, πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας και να αντιταχτούμε όλοι μαζί απέναντι στην πολιτική της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και νομαρχιακός σύμβουλος, ο Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο Θανάσης Ανανίδης, διαμερισματικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», ο Απόστολος Σωτηρόπουλος από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ