Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απατηλό το νομοσχέδιο για την προστασία των ρεμάτων

Θα γίνει αιτία για νέες πλημμύρες στην Αττική, καταγγέλλει η «Διαδημοτική Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης»

«Μαϊμού» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η «Διαδημοτική Πρωτοβουλία Κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης», τις διατάξεις νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ περί δήθεν οριοθέτησης και προστασίας των ρεμάτων, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το νομοσχέδιο και ειδικότερα το άρθρο 5 είναι ιδιαζόντως αντιπεριβαλλοντικό και δυναμιτίζει την προστασία των ρεμάτων, ενώ με τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ «αποξηραίνει» τα ρέματα της χώρας και ιδιαίτερα όσα λίγα έχουν απομείνει στην Αττική, αυξάνοντας τον κίνδυνο για νέες πλημμύρες. Ειδικότερα, τονίζεται ότι το νομοσχέδιο εισάγει, μεταξύ των άλλων, τις εξής ζημιογόνες για τα ρέματα ρυθμίσεις:

  • Σκανδαλωδώς, παράνομα και αντισυνταγματικά καταργεί το μοναδικό νόμο (2052/92 άρθρο 6,1γ) που ορίζει ότι τα ρέματα, χείμαρροι και ρυάκια της Αττικής είναι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και οριοθετούνται μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Κι αυτό όταν κατά κοινή ομολογία τα μπαζωμένα ρέματα της Αττικής αποτελούν την πρωταρχική αιτία των πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο.
  • Δεν προσδιορίζει τους σκοπούς της οριοθέτησης που είναι η αδιαίρετη διπλή ενότητα της προστασίας της δυναμικής υδραυλικής λειτουργίας του υδατορέματος διά μέσου της προστασίας της φυσικής μορφής του οικοσυστήματος του ρέματος.
  • Δεν αναφέρει πουθενά ότι επιβάλλεται η οριοθέτηση - προστασία των ρεμάτων, χειμάρρων και ρυακιών.
  • Δεν επιβάλλει τη διά της οριοθέτησης αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της φυσικής κοίτης στην αρχική της ιστορικά μορφή. Επίσης δεν εισάγει την αναπτυσσόμενη και εφαρμοζόμενη σήμερα παγκοσμίως Αρχή της Αποκατάστασης των ρεμάτων και ποταμών στην αρχική τους φυσική - υδραυλική μορφή, πριν επιτελεστούν οι μείζονες παρεμβάσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων, οι λεγόμενες «διευθετήσεις» της φυσικής κοίτης, δηλαδή το μπάζωμα, το τσιμεντάρισμα και η οικοπεδοποίηση της φυσικής κοίτης, όπως έχουν κάνει κατά την προσφιλή τους «επιστημονική πρακτική» το Δημόσιο και η ΕΥΔΑΠ σε πάνω από 3.000 ρέματα στην Αττική, με αποτέλεσμα αυτή να είναι η πρωταρχική αιτία των πλημμυρών.
  • Παράνομα και αντισυνταγματικά επιτρέπει τη μερική οριοθέτηση των ρεμάτων.
  • Δεν επιβάλλει ούτε προτείνει μεθόδους για την εμφανή σήμανση επί του εδάφους της οριοθέτησης - προστασίας των ρεμάτων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στηριχθούν οι πλημμυροπαθείς της Σητείας (2022-10-25 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για ενδεχόμενες πλημμύρες σε πολλές περιοχές (2017-11-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση των συμβούλων του ΚΚΕ για λύσεις σε επείγοντα προβλήματα (2013-12-06 00:00:00.0)
Στο έλεος των πλημμυρών (2007-07-04 00:00:00.0)
Μαθήματα φυσικής ιστορίας (2002-08-29 00:00:00.0)
Κίνδυνος πλημμύρας στην Πετρούπολη (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ