Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μισό δισ. ... για να αλλοιώσουν το Επταπύργιο

"Μελέτη" ονόμασαν οι του ΟΠΠΕ σκαρίφημα για 4 θέατρα στον περιβάλλοντα χώρο του Επταπυργίου!

Τα σκάνδαλα των αρμοδίων για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" δεν έχουν τελειωμό, αν και πολλά θα μείνουν υπό σκιά, για να μην αποκαλυφθούν ποτέ τα εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, που θα έχουν καρπωθεί καμπόσοι για "έργα του αέρα". Ενα μέσα στα πολλά είναι και το σκάνδαλο που απασχόλησε την προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Ενα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η "Μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου". "Μελέτη" του ΟΠΠΕ, που που παρουσίασε ο αρμόδιος Εφορος Β. Κονιόρδος."Μελέτη", οριστική υποτίθεται, η οποία προκάλεσε - και έπρεπε να προκαλέσει - έντονες αντιρρήσεις από μέρους της Εφορείας, ακριβώς επειδή δε σεβάστηκε τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Ασέβεια πολλαπλάσια προκλητική, μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν τα σχέδια για γκρέμισμα των κολαστηρίων - φυλακών, κατακραυγή που οδήγησε και στην υπουργική απόφαση για διατήρηση όλου του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Τι πρόβλεπε η "μελέτη" του ΟΠΠΕ; Ιδού: Κατασκευή 4 θεάτρων. Δύο με 2.800 θέσεις (το καθένα) και δύο με 2.300 θέσεις (το καθένα) με "κτιστούς αναβαθμούς" (κερκίδες). Μια "μελέτη" που επιδίωξε ως "λύση της κακιάς ώρας" να εξασφαλίσει κάποιους χώρους για τις εκδηλώσεις της - τραγελαφικής πλέον -"ΠΠ".

Η Εφορεία, "κατανοώντας" την έλλειψη χώρων αντιπρότεινε "ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς μόνιμες κατασκευές και αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου". Ετσι εγκρίθηκε να στήνονται με καρέκλες τρία θέατρα, που θα ξεστήνονται.

Σκάνδαλο δεν είναι μόνο η "μελέτη" - προσβολή του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Σκάνδαλο είναι και η οικονομική της πλευρά. Η μελέτη στοίχισε 500 εκατομ..Δόθηκε μισό δισ. για "προχειρότητες", αφού δεν περιγράφονταν οι τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες των κατασκευών. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια του Διευθυντή Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννη Τζεδάκι: "Για μια ακόμη φορά εμφανίζονται ως "μελέτες" προχειρότητες από τον ΟΠΠΕ. Αυτή η "μελέτη" σε καμιά χώρα της Ευρώπης δε θα γινόταν δεκτή, ούτε ως προμελέτη. Πετάμε μισό δισ. για να κάνουν το κέφι τους οι δήμοι Συκεών και Θεσσαλονίκης! ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ