Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Υπουργικές συναντήσεις και παρέμβαση Κλίντον

Συναντήσεις με υπουργούς Πολιτισμού από την ΕΕ, τις βαλκανικές και παρευξείνειες χώρες, οι οποίοι έφθασαν στη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στην επίσημη έναρξη της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", θα έχει από σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος. Θα γίνουν και δύο συναντήσεις των υπουργών Πολιτισμού των βαλκανικών και παρευξείνειων χωρών, με στόχο (στην πρώτη περίπτωση) τη δημιουργία "Βαλκανικού Δικτύου Πολιτισμού" και (στη δεύτερη) την ίδρυση "Δικτύου Πολιτιστικών Συνεργασιών". Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που γίνεται γνωστή η πρωτοβουλία Κλίντον για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε "πνευματικό κέντρο των Βαλκανίων", θέμα που τέθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχαν στις ΗΠΑ αντιπρόσωποι της ΓΣΕΕ με Αμερικανούς παράγοντες.

Συνεπώς και στον τομέα του πολιτισμού (όπως και στην οικονομία), η Ελλάδα προορίζεται από τον "πλανητάρχη" ως ενδιάμεσος σταθμός προώθησης των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την άσκηση στην περιοχή μας της δικής τους "πολιτιστικής"πολιτικής. Δηλαδή, το πλασάρισμα των προϊόντων της δικής τους μαζικής (υπο) κουλτούρας. Δε βρίσκεται μακριά από ένα τέτοιο στόχο και το πρόγραμμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", σε έντυπο της οποίας αναφέρεται ότι "το εμπόριο και ο Πολιτισμός είναι τα πιο ισχυρά όπλα στη βαλκανική κατανόηση" (διάβαζε διείσδυση).

Θυμίζουμε ότι πριν δεκαπέντε μέρες έγινε στη Θεσσαλονίκη συνάντηση για το "Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων" για την "υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων που προσφέρει η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία". Στην πραγματικότητα ο θεσμός που φέρει την ψευδεπίγραφη επωνυμία "Επικράτεια Πολιτισμού", αποσκοπεί στον έλεγχο του πολιτισμού μας, στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και στη με κάθε τρόπο προώθηση των κοινοτικών οδηγιών σε θέματα πολιτισμού. Τώρα ήρθε η ώρα για τη δημιουργία και της "Επικράτειας Πολιτισμού" για τον "εκπολιτισμό" των Βαλκανίων. Προσπάθεια που αναλαμβάνει να προχωρήσει ως καλός μεταπράτης το ΥΠΠΟ.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική πλευρά (υπουργεία και ιδιώτες) επιχειρεί με διάφορες επαφές, που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, να προσεγγίσει τους μάνατζερ του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στο βαλκανικό χώρο. Επίσης πραγματοποιούνται συναντήσεις με εκπροσώπους της πνευματικής και καλλιτεχνικής "ελίτ", που προέκυψε μετά τις ανατροπές στις βαλκανικές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακριβώς, αυτοί οι εκπρόσωποι έχουν εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τους για τα προγράμματα της ΕΕ για τον πολιτισμό και την αξιοποίησή τους και στις χώρες τους.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ