Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μύγα" χωρίς αποδείξεις

Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας κάνει την τηλεοπτική βραδιά περισσότερο ενδιαφέρουσα.

"Η μύγα" του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, από το STAR στις 23.15, είναι ένα ριμέικ του κλασικού θρίλερ του 1958, με πρωταγωνιστή τον Βίνσεντν Πράις. Η ταινία κέρδισε Οσκαρ καλύτερου μακιγιάζ. Ο σκηνοθέτης δεν άφησε μέσο της τεχνολογίας που να μη χρησιμοποιήσει, με ένα αποτέλεσμα πολύ εντυπωσιακό. Ενας επιστήμονας που έχει εφεύρει ένα μηχάνημα γενετικής μετάλλαξης, ετοιμάζεται να γίνει ο ίδιος το πρώτο πειραματόζωό του. Στη διάρκεια του πειράματος, όμως, μια μύγα εισχωρεί στο μηχάνημα και αρχίζει ο επιστήμονας να μεταλλάσσεται σε μύγα. Ο άνθρωπος - μύγα είναι ένα ανήμπορο πλάσμα, που αναζητά τη χαμένη του φύση και προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από τη διχασμένη του προσωπικότητα. Είναι άνθρωπος που ατύχησε και έγινε έντομο ή μήπως είναι μια μύγα που ονειρεύτηκε ότι είναι άνθρωπος; Με τον Τζεφ Γκόλντμπλουμ και την Τζίνα Ντέιβις.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Μέχρι το τέλος του κόσμου",του Βιμ Βέντερς. Πρόκειται για ταινία χωρίς δομή, με μεγάλες όμως φιλοδοξίες, που μάλλον έμειναν απραγματοποίητες. Είναι, μάλλον, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο παρά μια άρτια κινηματογραφική ταινία. Ενα οδοιπορικό σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία, που καταγράφει τα σκουπίδια και την καταστροφή που σκορπάει στο περιβάλλον του ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, που κάνει απερίσκεπτα ό,τι μπορεί για να καταστρέψει το μέλλον του και να αφανίσει τον πολιτισμό του. Εργο ασύνδετο, άνισο, απρόβλεπτο, λιγάκι πληκτικό θα λέγαμε, που έδωσε, όμως, στο σκηνοθέτη την ευκαιρία να αναδείξει τα προσόντα της μοιραίας γυναίκας, προσόντα που τον εμπνέουν τα τελευταία χρόνια, της Σολβέιγ Ντομαρτέν. Πλάι της οι: Ζαν Μορό, Γουίλιαμ Χαρτ και Μαξ Φον Σίντοφ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.05 "Ενοχος χωρίς αποδείξεις",του Ιρβινγκ Γουίγκλερ. Στη μαύρη περίοδο του Χόλιγουντ αναφέρεται η ταινία και συγκεκριμένα στο "κυνήγι των μαγισσών", που εξαπέλυσε ο Μακάρθι στις αρχές της δεκαετίας του 50. Ενας διάσημος σκηνοθέτης με προοδευτικό παρελθόν, πιέζεται από τον παραγωγό Ντάριλ Ζανούκ να αποκαλύψει ονόματα αριστερών φίλων και συνεργατών του. Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια σύγχρονη, ανατριχιαστική Ιερά Εξέταση, που τρομοκρατεί τους πάντες και πολλούς τους μεταμορφώνει σε καταδότες, δειλούς, άφιλους, άβουλους. Ο φακός του σκηνοθέτη εστιάζεται πάνω στον κεντρικό ήρωα της ιστορίας που υψώνει το ανάστημά του, διώχνει κάθε ίχνος φόβου, αρνείται να γίνει Ιούδας, και αντιμετωπίζει σαν άντρας την Ιερά Εξέταση. Και όμως, η ιστορία αυτή που τόσο εξευτέλισε την Αμερική, η υπόθεση αυτή η τόσο παρανοϊκή, δεν παύει να είναι μια άκρως πολιτική υπόθεση, που δεν μπορεί να εξαντλείται στη σύγκρουση ενός ατόμου με την εξουσία... Με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ