Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΟΥΛΑ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Απεργούμε γιατί...

- Την ερχόμενη Τετάρτη οι οικοδόμοι όλης της χώρας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο και τι είναι αυτό που σας ξανακατεβάζει στους δρόμους;

- Οι λόγοι που τις προηγούμενες φορές οδήγησαν τους οικοδόμους στο δρόμο του αγώνα δεν έχουν εξαλειφτεί. Οχι μόνο δε λύθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά διογκώνονται καθημερινά. Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως θίγει τους άλλους εργαζόμενους, θίγει και τους οικοδόμους. Το ότι εξανεμίζει ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους, αφαιρεί κάθε όνειρο για απόκτηση κατοικίας και κατά συνέπεια η ανεργία θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η μείωση κοινωνικών δαπανών "ακουμπά" και τους οικοδόμους, αφού θα πληρώνουν πολλαπλάσια για υγεία, παιδεία κλπ. Ακόμα, οι "κεραίες" των οικοδόμων είναι πολύ ευαίσθητες στα όσα συντελούνται τελευταία με τις δηλώσεις του ανεκδιήγητου Γιαννόπουλου. Οι οικοδόμοι έχουν γευτεί στο πετσί τους τους αντιδημοκρατικούς νόμους, που θέλει να ξεθάψει ο εν λόγω "καλαμοκαβαλάρης", και πάλεψαν σκληρά για συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

- Τι μεσολάβησε από την προηγούμενη απεργία σας, στις 12 του Δεκέμβρη, οπότε ο υπουργός Εργασίας είχε δεσμευτεί για κάποια από τα αιτήματά σας; - Ναι, είχε δεσμευτεί για ορισμένα αιτήματα, όπως: Να δοθεί δημόσια γη για κατασκευή κατοικιών από τον ΟΕΚ. Να αλλάξουν ορισμένες προϋποθέσεις στα δάνεια του ΟΕΚ. Να καταργηθεί το Ταμείο των "εργατοπατέρων". Να ανοίξει ο φάκελος για τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα. Για όλα αυτά δεν έχει γίνει κανένα βήμα μέχρι σήμερα. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις τους δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, χωρίς τη μαχητική παρέμβαση του κλάδου, με την απεργία μας θα απαιτήσουμε να γίνουν πράξη. Εκτός όμως από αυτά παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, όπως αυτό της ανεργίας, της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων και επίσης αυτό της "μαύρης" εργασίας. Να τονίσουμε εδώ ότι με το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους αλλοδαπούς "παίζει το χαρτί" των εργολάβων κατασκευαστών και γενικότερα της εργοδοσίας, τους αλλοδαπούς τους κάνει δύο φορές παράνομους και τη "μαύρη" εργασία κατάμαυρη. Το νέο ΠΔ δίνει ακόμα περισσότερα δικαιώματα στους εργοδότες να καταπατούν κατακτήσεις μας, να φτιάξουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, να ισοπεδώσουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα παραπέρα βήματά σας;

- Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κυβέρνηση που τη διακρίνει αναλγησία για τους εργαζόμενους. Πεποίθησή μας είναι ότι αυτή τη στάση της κυβέρνησης μπορεί να τη λυγίσει μόνο ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας των εργαζομένων. Καινούριες συνταγές δεν υπάρχουν. Χτες οι ναυτεργάτες, οι μεταλλεργάτες της Ζώνης. Σήμερα οι καθηγητές, αύριο οι οικοδόμοι, οι δάσκαλοι, ο μεγάλος αγώνας των αγροτών. Ολοι αυτοί οι αγώνες δείχνουν ότι όσοι βιάστηκαν να αποφανθούν ότι το κίνημα πέθανε, σήμερα τρίβουν τα μάτια τους. Κανένας κλάδος από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, που εκφράζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την αξιωματική αντιπολίτευση και τις άλλες φιλοΕΟΚικές δυνάμεις. Σε αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα η κυβέρνηση απαντάει με τρομοκρατία, με το χώρισμα των εργαζομένων. Αυτή η προσπάθειά της πέφτει στο κενό γιατί: Δυναμώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων, σφυρηλατείται ακόμα περισσότερο η αξία της συμπαράστασης, του αγώνα και αυτό δίνει κουράγιο. Οι οικοδόμοι στο δρόμο του αγώνα θα πορευτούμε αταλάντευτα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ενωμένος ταξικός αγώνας, η αντίσταση, η σύγκρουση, η αναμέτρηση γίνονται καθήκον.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ