Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τεράστιες οι δυνατότητες της ΣΟΦΤΕΞ

Συνέντευξη Τύπου του σωματείου των εργαζομένων χτες. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ: Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η επιχείρηση. Να γίνουν επενδυτικά προγράμματα. Να παραμείνει η επιχείρηση στον έλεγχο του ΟΑΕ

Την ανάδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ,της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για την ελληνική βιομηχανία και οικονομία γενικότερα, είχε στόχο η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στα γραφεία της εταιρίας στο Βοτανικό η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Αυτήν ακριβώς την εταιρία η κυβέρνηση τη στέλνει στον "Καιάδα" της ιδιωτικοποίησης, με άμεσο τον κίνδυνο του "λουκέτου".

Οπως τονίστηκε από τους συνδικαλιστές, η εταιρία είναι και βιώσιμη και με δυνατότητες ανάπτυξης και το πρόβλημα ρευστότητας που έχει σήμερα είναι "τεχνικό" και εμφανίστηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησή της, μέσα στο '97. Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα (συνιδιοκτήτης της ΣΟΦΤΕΞ, κατέχοντας το 33% των μετοχών της) παρακράτησε επιταγές πελατών της εταιρίας, ύψους 9 δισ. δραχμών, κόβοντας την εισροή χρήματος στην εταιρία, με πρόσχημα παλιά δάνεια (19 δισ. δρχ.) που εξυπηρετούνταν κανονικά.

Οι συνδικαλιστές έκαναν λόγο για ισχυρά συμφέροντα που πολεμούν την εταιρία και θέλουν να την κλείσουν, γιατί ενδιαφέρονται για το 40% της αγοράς που διαθέτει, ώστε να έχουν το μονοπώλιο.

Το ότι η εταιρία οδηγείται βήμα το βήμα στο κλείσιμο, ώστε να πουληθεί αργότερα σαν οικόπεδα και παλιοσίδερα, έρχεται να επιβεβαιώσει η ίδια η στάση της κυβέρνησης. Σε δυο διυπουργικές συσκέψεις αποφασίστηκε δανειοδότηση της εταιρίας με 2 δισ. δραχμές, που ούτε "ανάσα" δεν της προσφέρουν, ενώ ταυτόχρονα υποθηκεύουν την ίδια τη λειτουργία της. Και όμως ούτε αυτή η απόφαση υλοποιείται και η κυβέρνηση παραπέμπει τώρα το αν θα λειτουργήσει έστω για λίγο διάστημα η εταιρία, στη "θέληση" των κρατικών τραπεζών!

Και ενώ έχει πολλάκις αποδειχθεί ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Ιμπρης σημείωσε χτες ότι "αναμένω τη συνάντηση με τον υπουργό Γ. Πασχαλίδη για την ανακοίνωση των αποφάσεων της κυβέρνησης και μετά θα σταθμίσουμε τι θα κάνουμε". Επικέντρωσε την κριτική του στη στάση των τραπεζών και κυρίως της Εθνικής και περιόρισε τις διεκδικήσεις στην καταβολή του δανείου των 2 δισ. δραχμών.

Ο Χ. Κατσούλιας,γραμματέας του σωματείου, παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι "εκτίμηση του ΔΣ είναι πως η κατάσταση της εταιρίας χειροτέρεψε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση. Την ευθύνη λοιπόν την έχει η κυβέρνηση. Θα διαθέσει κάμποσα δισ. δραχμές για απολύσεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ δε δίνει πολύ λιγότερα για να λειτουργήσει η εταιρία". Επισήμανε πως "στην κατεύθυνση της διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ κινούνται μεγάλα συμφέροντα, με μόνο στόχο τη μονοπώληση της αγοράς χαρτιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο της Δράμας να είναι ζημιογόνο και να μη φτιάχνει δημοσιογραφικό χαρτί για το οποίο φτιάχτηκε. Μετά τη σύσταση εισαγωγικής - εκτυπωτικής επιχείρησης από Λαμπράκη - Ζερίτη - Μπακατσέλο στο Κιλκίς, η πολιτική διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ είναι ολοφάνερο από ποιους υποκινείται και ποιους εξυπηρετεί".

Τέλος τόνισε: "Για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρίας και οι θέσεις των εργαζομένων, πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθεί η εταιρία, να γίνουν τα επενδυτικά προγράμματα και όχι να δοθούν "πανωπροίκια" στον ιδιώτη και να παραμείνει η εταιρία κάτω απ' τον έλεγχο του ΟΑΕ".

Ο Λ. Κολιγιάννης,μέλος του ΔΣ, συμπλήρωσε πως "το ότι η ιδιωτικοποίηση σημαίνει κλείσιμο, απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων, το έχουν νιώσει οι εργαζόμενοι και αυτό δείχνει η συσπείρωσή τους στις τελευταίες κινητοποιήσεις". Υπογράμμισε, επίσης, πως "η μη ύπαρξη της ΣΟΦΤΕΞ σημαίνει κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, κατευθυνόμενη έκδοση βιβλίων (αφού είναι μοναδική που παράγει εκτυπωτικό χαρτί), σημαίνει ανεξέλεγκτες τιμές στην αγορά". Τέλος τόνισε: "Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την προοπτική που επιβάλλει η κυβέρνηση, αν παλέψουμε. Γι' αυτό πρέπει να εντατικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων".

  • Με ανακοίνωσή του, ο συνδυασμός ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και εκβιαστική συμπεριφορά των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της Τετάρτης, που απαιτούσαν ουσιαστικά τη συναίνεση της παράταξης στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως η ενότητα χτίζεται στη βάση των συμφερόντων των εργαζομένων και της εξασφάλισης της δουλιάς τους και τονίζεται: "Αυτή τη στιγμή συγκρούονται δυο λογικές, αυτή της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και η λογική της αντίστασης σε αυτή την πολιτική, που εμείς υπερασπιζόμαστε και που δίνει προοπτική ανάπτυξης της εταιρίας. Εδώ πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι εργαζόμενοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ