Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες

Του Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*

Μέσα στο νέο "αγωνιστικό ποτάμι", που θα ξεχυθεί από αύριο Δευτέρα ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τη νέα, 48ωρη αυτή τη φορά, απεργιακή τους κινητοποίηση, θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση στην εμμονή της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ένα μισθολογικό μεσαίωνα σε βάρος τους.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής τηρεί αδιάλλακτη στάση και "λεονταρίζει", ενώ παράλληλα τα ξεσπάσματα και παραληρήματα ενάντια στους απεργούς πολλών κυβερνητικών στελεχών, τύπου Τζουμάκα και Γιαννόπουλου,μαρτυρούν την απώλεια της ψυχραιμίας της. Μαρτυρούν τον τρόμο μπροστά στην "οργή λαού", μπροστά στις εντεινόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των αγροτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Κινητοποιήσεις, που όσο και αν ξορκίζουν με λόγια και έργα οι κυβερνήσεις και οι παρατρεχάμενοί της συνδικαλιστές, μαζί και με τα ποικιλόχρωμα αντιαπεργιακά αναχώματα της ευρωυποταγής, αυτές αντικειμενικά θα αναπτύσσονται και θα συντονίζονται.

Ολο και περισσότερο φαίνεται πως τελειώνουν τα ψέματα και το "παραμύθιασμα" των κοινωνικών λεγόμενων διαλόγων, των ατέρμονων ευχολογίων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίζει και να χειραγωγεί τις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Αυτό αποδείχνεται περίτρανα και στο ζήτημα του λεγόμενου νέου δημοσιοϋπαλληλικού μισθολογίου, που αφού η κυβέρνηση το αξιοποίησε για να ενσωματώσει τις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στα δικά της αντιλαϊκά μέτρα. Αφού το χρησιμοποίησε για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο και την κοινή γνώμη. Αφού το έριξε ως ατού προεκλογικά "προς άγραν ψήφων", καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες, σήμερα που φάνηκε ολόγυμνο το αποκρουστικό του πρόσωπο και αποδείχτηκε πως αποτελεί και μηχανισμό μόνιμης φτώχειας και πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή της επιταγής της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής "Λευκής Βίβλου" για σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα, ήρθε και η ώρα της κρίσεως για την κυβέρνηση. Μαζί με την κυβέρνηση όμως τη "νύφη θα την πληρώσουν" και πρέπει να την πληρώσουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που εγκλώβισαν τους εργαζόμενους στην κυβερνητική λογική του μισθολογίου, απεμπολώντας τα γνήσια αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων για πραγματικές αυξήσεις και ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σήμερα και όσοι πίστεψαν και όσοι δεν πιστέψουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης περί του δήθεν μισθολογίου - παροχολογίου, εξοργίζονται και αγανακτούν βλέποντας ότι μ' αυτό το μισθολόγιο όχι μόνο δεν αναπληρώνονται οι μεγάλες απώλειες μισθού από τη συνεχή λιτότητα, αλλά μειώνονται παραπέρα και οι πραγματικές αποδοχές όλων σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων. Πολύ περισσότερο όμως εξεγείρονται, βλέποντας ότι μπαίνει σε δοκιμασία η ίδια τους η αξιοπρέπεια με τις αξιολογήσεις των διορισμένων αξιολογητών που θα "φέρνουν" ανά δίμηνο με τις γνωστές σκοπιμότητες και υποκειμενισμούς αν θα πάρει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος το 1/3 των αποδοχών του. Δηλαδή το λεγόμενο διαβόητο κίνητρο απόδοσης, που κυμαίνεται από 38 έως 68 χιλιάδες δραχμές, καθώς τη φυσιολογική μισθολογική εξέλιξή του.

Με τη "δαμόκλειο σπάθη" και την "προκρούστεια κλίνη" αυτής της σύνδεσης μισθού με την παραγωγικότητα, η κυβέρνηση όχι μόνο θέλει να επιτείνει την πολιτική ομηρία, τον αυταρχισμού και τη χειραγώγηση συνειδήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θέλει να εγκαινιάσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της. Παράλληλα μ' αυτόν τον κύριο στόχο της, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ επίθεσης με το νέο φορολογικό της νομοσχέδιο, που συνεχίζει να δίνει φορολογικά προνόμια για τους έχοντες, ενώ δεν τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα και θίγει παραπέρα το εργατικό εισόδημα. Επίσης με το νομοσχέδιό της για περικοπή των κρατικών δαπανών, που προβλέπει και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και με τα σχέδιά της για νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και για άρση της μονιμότητας, επιχειρεί να μας επιβάλει έναν εργασιακό, ασφαλιστικό και κοινωνικό μεσαίωνα. Και όλα αυτά όταν από την άλλη δίνει υπερκέρδη και υπερπρονόμια στους ισχυρούς του χρήματος.

Μ' όλα αυτά η κυβέρνηση σπέρνει αντεργατικούς και αντιλαϊκούς ανέμους και θα σύντομα θα θερίσει έντονες απεργιακές θύελλες. Ολοι αυτοί οι αντεργατικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί αποτελούν "αίτια πολέμου", έχουν οδηγήσει σε σκληρούς απεργιακούς αγώνες, όπως η απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών, που από αύριο θα συστρατευτούν μαζί με την ΑΔΕΔΥ και θα δώσουν τον τόνο για τη συνέχεια και συνέπεια των πανυπαλληλικών αγώνων μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων. Τα αιτήματα για απόσυρση του κυβερνητικού μισθολογίου, για πραγματικές αυξήσεις, για γνήσιες ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για φορολογική δικαιοσύνη, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για περιφρούρηση της μονιμότητας είναι αιτήματα που έχουν ευρύτερες θετικές επιδράσεις όχι μόνο για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για τις ίδιες δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχει συνεπώς λόγος σοβαρός για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και για τη συνέχιση των αγώνων.

* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη λαιμητόμο μονιμότητα και σταθερή εργασία (2010-02-24 00:00:00.0)
Κάνουμε δική μας υπόθεση την απεργία (2003-10-30 00:00:00.0)
Ανάγκη απόκρουσης του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής (2002-08-03 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η μονιμότητα! (1996-10-04 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η μονιμότητα! (1996-08-04 00:00:00.0)
ΠΡΟΕΧΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ