Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ετοιμάζουν το νέο φορολογικό νόμο
  • Εμφαση στην παραπέρα αύξηση των κρατικών εσόδων από τους μη έχοντες
  • Επιταχύνονται οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Το... νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ήδη αντικείμενο αναζητήσεων και επεξεργασιών στο υπουργείο Οικονομικών! Πριν ακόμα ολοκληρωθεί στη Βουλή η ψήφιση των φορολογικών νομοσχεδίων - εκτρωμάτων, η κυβέρνηση ετοιμάζει από τώρα την αντιλαϊκή επίθεση της νέας χρονιάς. Δηλαδή, λόγος γίνεται για νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί μέσα στο χρόνο, θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του επόμενου και θα αφορά στα εισοδήματα του 1997. Στα πλαίσια των προβληματισμών του υπουργείου κυριαρχεί η ιδέα παραπέρα αύξησης των κρατικών εσόδων, χωρίς βέβαια ν' αλλάξει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Στα παραπάνω πλαίσια ιδιαίτερη θέση στις αναζητήσεις των κυβερνώντων έχει ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αναζήτηση νέων κριτηρίων για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης πρόκειται να ανατεθεί σε σχετική επιτροπή, η οποία αναμένεται να συσταθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με τον καινούριο φορολογικό νόμο, επήλθαν σημαντικές αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ, οι οποίες κυμαίνονται από 30% μέχρι και 80%, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Με το ισχύον καθεστώς, κριτήρια για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης επιβατικών αυτοκινήτων ΙΧ είναι ο κυβισμός και η παλαιότητα του οχήματος, πράγμα που χαρακτηρίζεται άδικο από αρμόδιους επί του θέματος παράγοντες. Η αδικία έγκειται στο ότι με βάση τα παραπάνω κριτήρια, μπορεί να ισχύει το ίδιο τεκμήριο για δύο οχήματα ίδιου μεν κυβισμού αλλά με μεγάλη διαφορά αξίας.

Το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί και από την Ομοσπονδία Εφοριακών παλαιότερα, οι οποίοι είχαν προτείνει για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης να λαμβάνονται υπόψη και κριτήρια όπως η πραγματική τιμή, η μάρκα του οχήματος κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ