Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΔΕΠΑ
Μετατρέπονται σε δεκανίκια ιδιωτικών συμφερόντων

Στο άρμα των ιδιωτικών συμφερόντων δένει η κυβέρνηση τις δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, είτε βάση συμφωνιών που κλείνονται κάτω από το τραπέζι, είτε μέσω νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί, ύστερα από ανάλογης διαφάνειας διαδικασίες.

Αφού προετοίμασε την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με όρους που επιβαρύνουν τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τώρα, όπως πληροφορούμαστε, βάσει μιας νέας τροπολογίας που προωθείται προς ψήφιση, ετοιμάζεται να παραδώσει μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας" στον ιδιωτικό τομέα, εξασφαλίζοντάς του μηδέν επιχειρηματικό "ρίσκο", το οποίο επιφυλάσσει στο σύνολό του για τη ΔΕΗ και γενικότερα για τους Ελληνες καταναλωτές. Με βάση την τροπολογία, η ΔΕΗ όχι μόνο θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτες, αλλά και να συμμετέχει ως μέτοχος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην εσωτερική καθώς και την εξωτερική αγορά, που έχουν ως αντικείμενο όχι αποκλειστικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οποιουδήποτε άλλου προϊόντος που σχετίζεται γενικότερα με την ενέργεια.

Οι πρώτοι προσανατολισμοί αναφέρονται σε επενδύσεις στην αγορά της Αλβανίας, αλλά και άλλων Βαλκανικών χωρών. Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ, όπως ήδη έχει συμβεί με τον ΟΤΕ και την κοινοπραξία ΕΛΑΣΚΟΜ συμφερόντων Κόκαλη και "Ζήμενς", θα αναλάβει το ρίσκο που αρνούνται να αναλάβουν επιχειρηματίες για τη διείσδυσή τους σε άλλες αγορές, προσφέροντας δημόσιο χρήμα. Με αυτό τον τρόπο, της στήριξης δηλαδή των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των δημοσίων επιχειρήσεων, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το ρόλο του"εφαλτηρίου" της χώρας για τις αγορές των Βαλκανίων και ενδεχομένως οι αποφάσεις αυτές να μην είναι άσχετες από τις επαφές που συνηθίζει να έχει τον τελευταίο καιρό η υπουργός Ανάπτυξης απευθείας με επιχειρηματίες.

Στην ίδια πολιτική εντάσσεται και ο ρόλος που έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ, η οποία έχει μετατραπεί κανονικά σε αρωγό των συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο, η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, φέρεται να εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε ένα ακόμη επιχειρηματικό σχέδιο της ελληνορωσικής κοινοπραξίας "Προμηθέας Γκαζ", το οποίο αν μη τι άλλο, τουλάχιστον, θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της εν λόγω κοινοπραξίας στην εγχώρια αγορά. Το σχέδιο αναφέρεται σε δημιουργία σταθμού υγροποίησης ρώσικου φυσικού αερίου στη Θράκη ή στην Ανατολική Μακεδονία, συνολικής επένδυσης 2 - 2,5 δισ. δολαρίων, στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχουν και αμερικανικά συμφέροντα. Και για τη μεταφορά του υγροποιημένου αερίου η κοινοπραξία θα κάνει χρήση του αγωγού, που κόστισε στη ΔΕΠΑ και στο ελληνικό δημόσιο πολλά δισ. δραχμές. Είναι φανερό ότι στον ενεργειακό τομέα ακολουθείται μια μονομερής ως προς τα οφέλη πολιτική υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και μάλιστα συγκεκριμένων, που τείνουν να υποκαταστήσουν τους ενεργειακούς φορείς της χώρας, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και θέτοντας στο περιθώριο της αγοράς τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις.

Χρ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάση θυσία να διασφαλίσει η κυβέρνηση την κερδοφορία τους (2011-08-03 00:00:00.0)
Οι «χρυσές» συμπράξεις της «απελευθερωμένης» αγοράς... (2011-04-17 00:00:00.0)
Φαγοπότι στις πλάτες του λαού (2003-06-22 00:00:00.0)
Αξιώνει... σύμπραξη με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ (2002-02-19 00:00:00.0)
«Απελευθέρωση» της ιδιωτικής κερδοσκοπίας (2001-02-18 00:00:00.0)
Καταστροφικές οι συνέπειες για ΔΕΗ και καταναλωτές (1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ