Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα αντιαγροτική επιλογή

Του Γιώργου Νταφούλη, μέλους του ΔΣ της ΟΑΣ Ν. Λάρισας

- Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί τις Ομάδες Παραγωγών και διαλύει τους συνεταιρισμούς;

- Με τη δημιουργία των νέων Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) με αυστηρότερα κριτήρια, όπως γίνεται τώρα με τα οπωροκηπευτικά, κυβέρνηση και ΕΕ σκοπεύουν στην επίτευξη συγκεκριμένων επιλογών που περιέχονται στο γενικότερο αγροτικό τους πρόγραμμα και συγκεκριμενοποιούνται με την ΚΑΠ, τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) κλπ. Μεθοδεύουν βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών - στη χώρα μας, περίπου, 500.000 αγροτικά νοικοκυριά. Περιορίζουν κατά 120 εκατ. στρέμματα, στην ΕΕ, τις εκτάσεις σιτηρών, πρωτεϊνούχων και άλλων καλλιεργειών για να εξοικονομήσουν πόρους από τον αγροτικό τομέα και, ταυτόχρονα, να διευκολύνουν τις πολυεθνικές να αγοράζουν τα προϊόντα αυτά από τρίτες χώρες σε εξευτελιστικές τιμές.

Με τους συνεταιρισμούς αυτή η πολιτική "σκόνταφτε", γιατί από τη φύση τους οι συνεταιρισμοί έχουν ως στόχο τους τον περιορισμό της εκμετάλλευσης των αγροτών από το μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα και με τη διάβρωση των συνεταιρισμών, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτοί παραμένουν ως ένας "εν δυνάμει κίνδυνος" για το μεγάλο κεφάλαιο και θέλουν να τους "βγάλουν από τη μέση".

- Ωστόσο, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υποστηρίζουν πως μαζί με τις ΟΠ θα αναπτυχθεί και το συνεταιριστικό κίνημα...

- Πρόκειται για συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών! Γιατί, ξέρουν πως, αν επιβληθούν οι ΟΠ και προχωρήσει η αντιαγροτική η πολιτική, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν συνεταιρισμοί και μαζί τους χιλιάδες μικροί αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί. Γιατί διάλυση των συνεταιρισμών και συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, διά μέσου των ΟΠ, πηγαίνουν μαζί. Γιατί, σε αντίθεση με τις συνεργατικές αρχές που λειτουργούν οι συνεταιρισμοί, οι ΟΠ συγκροτούνται και λειτουργούν ως Μετοχικές Εταιρίες και μάλιστα στην πιο αντιδραστική τους έκφραση. Ευνοούν τους μεγαλοαγρότες, τους εμπόρους ή βιομήχανους που θα συμμετέχουν στις ΟΠ και θα κατευθύνουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Η προσπάθεια των στελεχών των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ να παρουσιάσουν τις ΟΠ ως ωφέλιμες για τους αγρότες και συνεταιρισμούς εντάσσεται στις επιδιώξεις τους να υποτάξουν τα πάντα στα σχέδια της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου.

- Πώς μπορούν να αντισταθούν οι αγρότες σ' όλες αυτές τις καταστροφικές επιλογές και πώς μπορούν οι συνεταιρισμοί να ανταποκριθούν στους πραγματικούς σκοπούς της ίδρυσης και λειτουργίας τους;

- Η ανατροπή αυτών των σχεδιασμών μπορεί να γίνει και είναι εφικτή, εφ' όσον ενισχυθούν τα "φύτρα" του αγώνα, όχι μόνο της αγροτιάς, αλλά ολόκληρου του λαού με σαφή αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό. Γιατί είναι σίγουρο ότι αγώνες θα έχουμε και μάλιστα πιο σκληρούς - πιο μαζικούς - και πιο αποφασιστικούς. Αλλά δε φτάνει αυτό. Χρειάζεται ενιαίο λαϊκό μέτωπο εργατών - αγροτών - ΕΒΕ - νεολαίας κλπ., που μαζί με το κύριο χτύπημα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο θα πρέπει να ξεσκεπάσουν και να απομονώσουν τις πουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να εγκαταλείψουν τα κόμματα της υποτέλειας και του Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ώστε μαζί με το ενισχυμένο λαϊκό κίνημα να λειτουργήσει ως αντίβαρο και καθοδηγητική δύναμη ικανή να φτάσει τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ