Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιητική πνοή, εκφραστική δύναμη

Ο Γ. Θεοφίλης παρουσιάζει έργα του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Εκθεση έργων ζωγραφικής ενός από τους πιο προικισμένους και προσωπικούς εκπροσώπους της απλοϊκής ζωγραφικής στον τόπο μας, του Γιάννη Θεοφίλη,εγκαινιάζεται την Τρίτη (7.30μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Η καλλιτεχνική δημιουργία του δεν είναι άγνωστη στο φιλότεχνο κοινό. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί - σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία - σε πολλούς εκθεσιακούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και σε δεκάδες αίθουσες του εξωτερικού (Ευρώπη, Αμερική).

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής της Ιστορίας Τέχνης Χρ. Χρήστου,"σε πλήθος εκθέσεις που ακολούθησαν την πρώτη παρουσίαση της δουλιάς του το 1974, ο Θεοφίλης μάς έχει δώσει έργα τα οποία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την πηγαιότητα, την ασφάλεια, την εκφραστική δύναμη των διατυπώσεών του. Με προσπάθειες που έχουν καθαρά βιωματικό χαρακτήρα και συνδέονται με μνήμες των παιδικών του χρόνων, από το μικρό χωριό της Λακωνίας στο οποίο γεννήθηκε, ο καλλιτέχνης εκφράζει με εξαιρετικά πειστικό τρόπο τη σύνδεσή του με έναν κόσμο που χάνεται. Χωρίς να επηρεάζεται από ξένες, ακόμα και ανάλογες, προσπάθειες, ο Θεοφίλης κατορθώνει να μας δώσει έργα στα οποία συνδυάζονται τα ρεαλιστικά στοιχεία με μια καθαρή ποιητική πνοή και η συνθετική ασφάλεια με την πηγαιότητα της έκφρασης".

Δύο μεγάλους θεματολογικούς κύκλους διακρίνει ο Γ. Θεοφίλης, στην 25χρονη εικαστική του πορεία. "Ο πρώτος" μας λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης "είναι ανάπλαση της μνήμης από τη ζωή του χωριού στην περίοδο του μεσοπολέμου και σε όλες τις εκφάνσεις της: κοινωνική, αγροτική κλπ. Ο δεύτερος κύκλος, που κι αυτός βασίζεται σε αναπλάσεις μνημών, είναι πίνακες με έντονο πολιτικό περιεχόμενο".

"Αλίμονο στον καλλιτέχνη που ονειροβατεί και προσπαθεί, μέσα από τη φόρμα και όχι από το συνδυασμό περιεχομένου και φόρμας, να βρει τη δικαίωσή του.Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι καλλιτέχνες - καθοδηγούμενοι και επηρεαζόμενοι από την ΑΣΚΤ και από το κοινωνικό περιβάλλον - οδηγούνται στο να ακροβατούν μοναχά στη φόρμα".

- Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο καλλιτέχνη;

"Να κλείνει τ' αυτιά του στις "σειρήνες" και να βγάζει από μέσα του εκείνα που ικανοποιούν τον ίδιο, όχι τους γκαλερίστες και τα κυκλώματα.Είναι πολύ δύσκολος αυτός ο δρόμος, αλλά τελικά θα δικαιωθεί οπωσδήποτε και θα νιώσει τέτοια ικανοποίηση που δε θα την αισθανθεί με όσα χρήματα και αν του προσφέρουν τα παραπάνω κυκλώματα. Αλλη μια συμβουλή: Να μην ξεχνούν ποτέ ότι η ζωγραφική, από τον ίδιο τον ορισμό της, "γράφει" τη ζωή".

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωγραφική σας;

"Πολλοί χαρακτηρίζουν τη δημιουργία μου: ναϊφ, πριμιτίφ κλπ. Το μόνο που έχω να πω για τη δουλιά μου, είναι ότι ευτυχώς είμαι ασπούδαστος. Μου έχουν μείνει τα λόγια του καθηγητή Γ. Μόραλη,όταν τον επισκέφτηκα στην αρχή ακόμα της ζωγραφικής μου πορείας, για να του δείξω τα έργα μου: "Δεν υπάρχει ανάγκη και δεν πρέπει να δεχτείς καμία παιδεία ή σπουδές στη ζωγραφική"".

- Οι εικαστικές σας περιπλανήσεις συνδυάστηκαν με τη γνωριμία πολλών σημαντικών πνευματικών ανθρώπων της εποχής μας. Ποια έχει "χαραχτεί" στη μνήμη σας;

"Μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από τη ζωγραφική και από τις προσκλήσεις που είχα, να γνωριστώ με τους σημαντικότερους ανθρώπους της Τέχνης σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη συγκίνηση που έχω νιώσει ήταν η συνάντηση με τον Καμαρένα,αυτό τον μεγάλο Μεξικανό ζωγράφο. Τα θερμά λόγια του ήταν και μια δικαίωση για τη δουλιά μου".

Η έκθεση του Γ. Θεοφίλη θα διαρκέσει μέχρι τις 16/3. Θα λειτουργεί καθημερινά (9πμ-1μμ και 5μμ-9μμ) εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής.

Η. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτή για την ειρήνη και το παιδί (2014-08-24 00:00:00.0)
Ζωγραφική και χαρακτική (2008-05-10 00:00:00.0)
«Η ζωγραφική δεν είναι επίδειξη γνώσεων» (2006-07-23 00:00:00.0)
«Εφυγε» ένας αγωνιστής ζωγράφος (2006-07-04 00:00:00.0)
Εργα ανθρωποκεντρικά (2002-01-29 00:00:00.0)
Εικαστικές "Μεταμορφώσεις" (1995-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ