Κυριακή 2 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"H ανοδική πορεία που σημειώνουν στο Χρηματιστήριο οι μετοχές, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να αποδειχθεί για πολλούς παγίδα. Η εξέλιξη των τιμών σε τέτοιου είδους παιχνίδια, όχι μόνο δεν είναι ποτέ ευθύγραμμη, αλλά τις περισσότερες φορές παρεπόμενο της ανάκαμψης είναι η μεγάλη πτώση τους. Αλλωστε, αυτό ακριβώς έγινε δυο - τρεις φορές την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα πολλοί αμύητοι στον τζόγο της οδού Σοφοκλέους να χάσουν κυριολεκτικά τις οικονομίες τους. Από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα επικίνδυνη θα πρέπει να θεωρείται η τακτική που ακολουθεί μερίδα του Τύπου. Με τις εκτιμήσεις περί "φρενίτιδας κερδών" που λανσάρουν και τη σχετική θριαμβολογία που αναπτύσσουν, αποπροσανατολίζουν το ευρύ κοινό από το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς όταν αποφασίζει να μπει στα άδυτα του "ναού του καπιταλισμού"".

Τα παραπάνω σημείωνε στις 14 του Φλεβάρη ο "Ρ" προϊδεάζοντας για το χαρακτήρα του τζόγου που από την αρχή του χρόνου στήθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου, ο ρόλος του και ο άκρως παρασιτικός χαρακτήρας του, εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση μιας κλειστής κοινωνίας που κινείται στην τροχιά του χρηματιστικού κεφαλαίου και προσπαθούν να μαζέψουν τα ψίχουλα που ξεφεύγουν από τις μεγάλες μπίζνες των δεκάδων τρισεκατομμυρίων που παίζονται στις αγορές χρήματος. Γι' αυτό κι όταν κάποιες εξελίξεις στο "ναό του καπιταλισμού" έρχονται στον αφρό της επικαιρότητας, τα ερωτηματικά, οι απορίες, ο προβληματισμός, η διέγερση του ενδιαφέροντος και η δήθεν πρόκληση της... "δοκιμής", δεσπόζουν στην κοινή γνώμη.

Στις 15 μέρες που μεσολάβησαν και ειδικά από τα μέσα της βδομάδας, ήρθαν τα πάνω κάτω. Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν από αύριο και μετά, ανεξάρτητα από το πώς θα προσπαθήσουν οι επιτήδειοι να φτιάξουν και πάλι την εικόνα του Χρηματιστηρίου, ισχύει από την αρχή μέχρι το τέλος η διαπίστωση ότι οι διακυμάνσεις του τζόγου και η όποια ανοδική πορεία των μετοχών, εύκολα, γρήγορα και χωρίς να το πολυκαταλάβει κανείς αποδεικνύεται σκέτη παγίδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ