Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις

- Αναζωπυρώνονται, το τελευταίο διάστημα, τα διάφορα σενάρια, σχετικά με την "ελαστικοποίηση" του χρόνου εργασίας και γενικότερα των εργασιακών σχέσεων. Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι ευρύτεροι στόχοι της κυβέρνησης;

- Η κυβέρνηση, μέσα από την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, έχει ως στόχο να αλλάξει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων.

Να εφαρμόσει τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ολιγαρχίας του πλούτου και των πολυεθνικών, που δεν είναι άλλες από τη μείωση του εργασιακού κόστους, μέσα από το τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Στην πράξη σκοπεύει:

Να καταργήσει το 8ωρο, το 40ωρο, το 5νθήμερο.

Να προσαρμόσει στα νέα ωράρια (που θα είναι μειωμένα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών) ανάλογες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με την κατάργηση του κοινωνικού του χαρακτήρα, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να εφαρμόσει τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

- Ποια είναι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να πετύχει τους παραπάνω στόχους της;

- Η κυβέρνηση ξεκινάει από την εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης σε 7 περιοχές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας εξαιτίας των πολιτικών της. Ο λόγος γίνεται για το Λεκανοπέδιο Αττικής, το Βόλο, τις Πάτρα, Εύβοια,Κοζάνη, Φλώρινα, Δράμα. Εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της ανεργίας, προωθεί εκβιαστικά συμφωνίες σε τοπικό επίπεδο ανάμεσα σε εργοδότες, συνδικάτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, που προβλέπουν απασχόληση χωρίς ωράρια, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα στους εργαζομένους, αλλά νέα πολύμορφα προνόμια για τους... επενδυτές.

Αυτές οι περιοχές απασχολούν πάνω από το 60% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας μας.

Στην τακτική της αυτή η κυβέρνηση αξιοποιεί την υποκριτική, συμβιβαστική στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, που, από τη μια μεριά, όταν μιλάνε στους εργαζόμενους ανοιχτά, περιγράφουν αρνητικά τις επιλογές της κυβέρνησης, στην πράξη όμως, όταν αποφασίζουν μέσα στα γραφεία, τις στηρίζουν.

Αυτό έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, που συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας. Η πλειοψηφία των παραπάνω συνδικαλιστικών παρατάξεων ευθυγραμμίστηκε με τις επιλογές της κυβέρνησης στα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

- Τι νομίζετε πως χρειάζεται να γίνει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

- Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά αν εφαρμοστούν, καταργούν στην πράξη προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου και των πολυεθνικών, κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων που με αγώνες, θυσίες και αίμα έχουν κατακτηθεί.Οι πλειοψηφίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, στη ΓΣΕΕ αναλαμβάνουν ιστορική ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη της πατρίδας μας και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν καλά.

Δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα, να υποκρίνονται και να παίζουν κρυφτούλι μπροστά στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά άμεσα να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την απόκρουση των αντεργατικών της επιλογών.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πιο αποφασιστικά να ριχθεί στη μάχη της ενημέρωσης, της διαφώτισης της εργατικής τάξης, για το χαρακτήρα των μέτρων και για την οργάνωση της πάλης, με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες, για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων.

Σ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ