Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνη προοπτική η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα"

- Ποια είναι σήμερα η προοπτική για το συνεταιριστικό κίνημα και τι μπορεί να γίνει;

- Δ. Ξυλογιάννης: Η πολιτική της ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, είναι γνωστή και οδηγεί στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και στην πλήρη διάλυση των συνεταιρισμών έναντι των Ομάδων Παραγωγών που προωθούνται. Οι συνεταιρισμοί, όμως, μπορούν να στηρίξουν τους μικρομεσαίους αγρότες, υπό προϋποθέσεις. Πρώτα πρώτα πρέπει να στηριχτεί ο πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός, το κύτταρο του συνεταιριστικού κινήματος. Εκεί πρέπει να δοθούν κίνητρα να στηριχτούν οι οργανώσεις για να δημιουργηθεί υποδομή για, από κοινού, χρήση των μηχανών, για τον εφοδιασμό με γεωργικά εφόδια των αγροτών κλπ. Γιατί αν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε τον μικρομεσαίο αγρότη, δεν μπορούμε παρά να ενισχύσουμε τον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, τη βάση του συνεταιριστικού κινήματος, το κύτταρο του συνεργατισμού, γιατί μόνος του ο παραγωγός δεν μπορεί να επιβιώσει.

Σε ευρύτερη κλίμακα βεβαίως, πρέπει να ενισχυθούν οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Τέτοια πολιτική στήριξης του συνεταιριστικού κινήματος ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποκλίνονται στην πολιτική των Βρυξελλών, εφ' όσον δεν είναι διατεθειμένα να έρθουν σε αντιπαράθεση με την ΕΕ. Και, βεβαίως, ούτε τα συνεταιριστικά - αγροτικά στελέχη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δεν μπορούν να αντισταθούν, αφού έχουν επιλέξει να εξωραϊζουν την πολιτική της ΕΕ. Γι' αυτό και καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν με φανατισμό, να ψηφίσουν και να ενισχύσουν τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", ώστε πιο αποφασιστικά να αγωνιστούν, για να στηριχτεί ο συνεταιρισμός και, τελικά, να υπερασπίσουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών.

Πρωτοστάτησαν στους αγώνες

- Γιατί πρέπει να ενισχυθεί η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα", έναντι των άλλων παρατάξεων, στις εκλογές αυτές των συνεταιρισμών;

- Θ. Λαπαϊνιώτης: Οι τελευταίες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, έδειξαν την πολύ άσχημη προοπτική που διαγράφεται σε βάρος της αγροτικής οικονομίας και των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας. Εκεί φάνηκε καθαρά ποιοι αγωνίζονται και λένε την αλήθεια στους αγρότες, ενώ τα πρωτοκλασάτα αγροτικά στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ κλπ) ενεργούν διασπαστικά ενάντια στο αγροτικό κίνημα. Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκαν και οι δυνατότητες του ενωμένου διεκδικητικού αγώνα των αγροτών όταν συσπειρώνονται και αγωνίζονται με βάση τα πραγματικά προβλήματά τους. Οι συνδικαλιστές - συνεταιριστές της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" πρωτοστάτησαν μαζί με άλλους αγρότες - αγωνιστές που συσπειρώθηκαν μαζί τους στον ηρωικό αγώνα που, έτσι ή αλλιώς, θα συνεχιστεί. Αυτή η εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί, τώρα, στις εκλογές και να ενισχυθεί η ΛΑΕ, που μπορεί να συσπειρώσει αγωνιστικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών, με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα.

Αγωνιστικά ψηφοδέλτια

- Γ. Παττάκης: Εμείς λέμε ότι υπάρχουν ευθύνες στους συνεταιριστές των κομμάτων που ως πλειοψηφίες των συνεταιριστικών οργανώσεων λειτούργησαν κατά των πραγματικών συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών. Τα φιλοκυβερνητικά αυτά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ όπως πχ στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣ, ζημίωσαν το συνεταιριστικό κίνημα όχι μόνον γιατί εφάρμοσαν την αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων εκτελώντας τις εντολές των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), αλλά και με την κακοδιοίκηση, την αδιαφανή λειτουργία τους και με τους εκατοντάδες και χιλιάδες συνολικά ρουσφετολογικούς διορισμούς που έκαναν στις οργανώσεις, για να εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία στα κόμματα του δικομματισμού...

Ομως, έχουν και οι αγρότες ευθύνες για το ποιους επιλέγουν και με ποια κριτήρια, στις διοικήσεις των συνεταιρισμών. Τα δυο μεγάλα κόμματα προσπαθούν να κομματικοποιήσουν τις εκλογές για να υποχρεώσουν ουσιαστικά τους αγρότες να ψηφίσουν στους συνεταιρισμούς με κομματικά κριτήρια. Τώρα, μέσα από τους ηρωικούς αγροτικούς αγώνες οι αγρότες, πιστεύω, συνειδητοποιούν την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης. Γιατί διαπιστώνουν ποιοι μπορούν να δώσουν για τα κοινά τους συμφέροντα τη μάχη και μέσα από τις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, για τη στήριξη των εισοδημάτων και της ίδιας της προοπτικής της αγροτικής παραγωγής. Με την εμπειρία του αγώνα μπορεί και πρέπει να προκύψουν αγωνιστικά ψηφοδέλτια όπως επιδιώκει η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" να εκφράσει με τα ψηφοδέλτιά της και με στόχο την ανάπτυξη των συνεταιρισμών.

Μοναδική επιλογή

- Σπ. Τσιοτινός: Ηρθε η ώρα όλοι οι αγρότες που αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε στα χωράφια μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εάν κι αυτή τη φορά, με τις παραπλανητικές δηλώσεις των στελεχών και υπουργών, η πλειοψηφία των διοικήσεων των συνεταιρισμών πάει στη μια ή την άλλη παράταξη των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τότε η κατάσταση θα είναι τραγική γιατί οι συνεταιρισμοί θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο. Μόνη ελπίδα είναι να αναδείξουμε τίμιους συνεταιριστές αγωνιστές που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας". Είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε, αν θέλουμε να ελπίζουμε και να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για την προοπτική μας.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ